Mežsaimniecības nozares kartē atradīsiet tuvāko pakalpojuma sniedzēju. Lai to izdarītu, ir jāapstiprina atrašanās vietas pieprasījums. 

Kurināmais lielākoties tiek izmantots, lai iegūtu siltumu, bet nereti tas tiek...
Normatīvie akti Latvijā regulē iespēju veikt konkrētajās ter...
Ja meža inventarizācija veikta laikā pēc 2000. gada 17. marta, tad nākamreiz ...
Malkai ir jābūt kvalitatīvai un labi izžuvušai. Žāvēš...

Kas jāņem vērā, izvēloties malku?

Janvāris, 2014

Malkai ir jābūt kvalitatīvai un labi izžuvušai. Žāvēšanai nepieciešama labi vēdināma nojume. Ieteicamais žāvēšanas ilgums ir 18-24 mēneši.

Foto: shutterstock.com

 

Vislielākā siltumatdeve ir ozolam (koeficients 10.00), bet osim siltumatdeve ir 9,60, kļavai - 8,75, bērzam - 8,33, alksnim - 7,10, apsei - 5,00 un liepai - 4,20.

 

Bērza malku vēlams kurināt kopā ar alksni, jo bērza malka dūmvadus aizķepina, bet alksnis sadedzina kvēpus, tādā veidā aizkavējot nogulšņu veidošanos uz dūmvada sienām.

 

Oša, ievas un ozola malka ātri izžūst un tā ir ļoti spēcīgs kurināmais, tāpēc ar tās izmantošanu apkurē jāuzmanās, jo ar to viegli var pārkurināt krāsnis.

 

Apses malka ir lēta un degšanas laikā tā attīra dūmvadu no kvēpiem, bet to ir grūti iekurināt.

 

Alkšņa malku ieteicams lietot atvērta tipa kurtuvēm, jo tās aromāts, kas rodas degšanas procesā, pasargā no saaukstēšanās.

 

Noderīgi padomi, iegādājoties malku:

 

  • Pērc malku laikā, kad apkures sezona vēl nav sākusies, tad tā būs lētāka;
  • ja līdz apkures sezonai ir pietiekami daudz laika, lai malku izžāvētu, tad pērc slapju malku – tā ir lētāka par sauso;
  • jo lielāku malkas daudzumu pirksi, jo izdevīgāka būs cena;
  • īpašu uzmanību pievērs kokam, no kāda malka sagatavota – jo malka no koka ar lielāku siltumatdevi, jo mazāk to vajadzēs, lai panāktu vēlamo siltumu;
  • ja ir laiks un vēlme pašam malku arī saskaldīt, tad pērc malkas bluķus, jo tie ir lētāki par skaldītu malku;
  • pievērs uzmanību mērvienībām – daži pārdevēji var pārdot malku kubikmetros, bet citi - steros (1 sters = 0,65 kubikmetri).

 

Noteikti jāatceras, ka ne tikai malkas veids un tās siltumatdeve nosaka to, cik silts būs mājoklis pēc kurināšanas. Vēlamo siltumu nevar panākt arī tad, ja māja nav pietiekami labi nosiltināta vai arī tad, ja apkures sistēma ir nepareizi izbūvēta.


Kādos gadījumos ir atļauta kailcirte?
Normatīvie akti Latvijā regulē iespēju veikt konkrētajās teritroijās kailcirtes. Ja plānotās kailcirtes platība nepārsniedz normatīvajos aktos noteikto maksimālo kailcirtes platību kopā ar tai piegulošajās platībās esošajām visām mežaudzēm, kuras: nav atzītas par atjaunotām un kurām vēl nav iestājies normatīvajos aktos noteiktais atja...
Meža inventarizācija (1)
Ja meža inventarizācija veikta laikā pēc 2000. gada 17. marta, tad nākamreiz ...
Zāģmateriāli (1)
Zāģmateriālu ražošana ir ienesīgs un Latvijā izplatīts bizness, kas nodrošina darba vietas daudziem valsts iedzīvotājiem, tādējādi mazinot bezdarbu un uzlabojot valsts ekonomisko stāvokli. Tomēr jāatceras, ka jebkura biznesa, arī kokmateriālu...
Zāģmateriālu atbilstības novērtēšana
Lai veidotu konkurētspējīgu tirgu, jau no 2012. gada 1. oktobra kokmateriāli, kas paredzēti nesošām konstrukcijām, ir iekļauti reglamentētajā atbilstības novērtēšanas sfērā. Iegūstot ražošanas procesa kontroles s...
Zāģmateriālu specifikācija
Zāģmateriālu sortiments ir daudzveidīgs, tāpēc gala produkti tiek iedalīti dažādās grupās, vadoties pēc zāģmateriāla platuma, biezuma un zāģēšānas veida. Zāģmateriālu specifikācija ir būtiska, jo tā atvieglo darbu gan zāģmateriālu saga...
Ostas un kuģu pārvadājumi
Kuģu pārvadājumi ir viens no populārākajiem veidiem, kā mūsdienās tiek veikta preču pārvadāšana uz dažādām valstīm, kuras robežojas ar jūru. Kuģu pārvadājumu galvenā priekšrocība ir tā, ka izmantojot tos, iespējams transportēt patie...
Kurināmā iedalījums (2)
Kurināmais lielākoties tiek izmantots, lai iegūtu siltumu, bet nereti tas tiek likts lietā arī lai pagatavotu ēdienu un radītu gaismu. Ir trīs galvenie kurināmā veidi, kas tiek izmantoti, lai iegūtu siltumu – cietais, gāzveida un šķidr...
Šajā mājaslapā tiek izmantotas sīkdatnes jeb cookies, lai nodrošinātu jums ērtāku un drošāku mājaslapas lietošanas pieredzi. Turpinot pārlūka sesiju vai nospiežot pogu "Piekrītu", jūs apstiprināt, ka piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Piekrišanu jebkurā laikā var atsaukt, mainot pārlūka iestatījumus un izdzēšot saglabātās sīkdatnes. Sīkdatņu izmantošanas politika
Piekrītu Vairāk info