Pavasarī izklaides iespējas Rīgā kļūst plašākas, jo sniegs ...
Rīga tiek uzskatīta par Ziemassvētku eglītes dzimteni, jo tieš...
Daudziem varētu šķist, ka azerbaidžāņu ēdieni ir kaut kas eksotisks un t...
Āzijas virtuve noteikti šķitīs tuva cilvēkiem, kas iecien...

Īsa pamācība galda klāšanā

Jūnijs, 2014

Vedot draugus uz restorānu, par galda klāšanu, protams, nav jādomā, bet katram cilvēkam nācies vismaz pāris reizes savās mājās uzņemt ciemiņus un šādās reizēs aktuāls ir jautājums, kā tad pareizi uzklāt galdu? 

Foto: shutterstock.com

 

Padomi galda klāšanā

 

Galda klāšana nav nemaz tik sarežģīts process, kā tas sākotnēji varētu šķist, jo, ja tiek ievēroti vienkārši galda klāšanas principi, tad noformēt galdu un pareizi izvietot galda piederumus nav nemaz tik sarežģīti. Galda dekoru, salvešu, galdauta un citu praktisku skaistum-lietu izvēle atkarīga no tā, kādam pasākumam galds tiek klāts, bet ir lietas, kas galda klāšanā nekad nemainās, neatkarīgi no tā, vai galds tiek klāts ikdienas pusdienām ģimenes lokā vai smalku viesu uzņemšanai.

 

Galda klājumu un nepieciešamos galda piederumus galvenokārt nosaka tas, kādi un cik daudz ēdieni tiks pasniegti maltītes laikā. Jo vairāk ēdienu, jo vairāk galda piederumu un trauku būs nepieciešams. Turklāt jāņem vērā, ka maltītes laikā gandrīz vienmēr nākas traukus mainīt pret tādiem, kas piemēroti nākamā ēdiena pasniegšanai. Visus ēdienreizei nepieciešamos galda piederumus, maizes šķīvjus, koplietošanas traukus un glāzes lielākoties uz galda servē jau pirms viesu ierašanās un nepieciešamības gadījumā liekos piederumus novāc. (Piemēram, ja kāds viesis nelieto alkoholu, tad  no viņam uzservētās vietas novāc alkoholiskajiem dzērieniem domātās glāzes.) Svarīgi ievērot nosacījumu, ka uz galda nedrīkst būt lieku galda piederumu, jo uz galda jābūt tikai tādiem galda piederumiem, kurus maltītes laikā plānots izmantot.

 

 

Pamatlietas, kas jāievēro, klājot galdu

 

  • Galda piederumus jānovieto apmēram 2 cm attālumā no galda malas (attālumu var izmērīt, saliekot kopā divus pirkstus);
  • individuālos galda piederumus izvieto ap pusdienu šķīvi, kas tiek likts uz galda jau pirms viesu ierašanās;
  • salocītu salveti liek uz pusdienu šķīvja;
  • dakšu un maizes šķīvi liek pa kreisi no pusdienu šķīvja, bet nazi un zupas karoti liek labajā pusē;
  • šķīvim priekšā liek deserta karoti un/vai dakšu;
  • pretī nazim liek dzērienu glāzes (lasīt vairāk);
  • atceries, ka katram ēdienam jāservē atsevišķi piederumi – piemēram, ja plānots pasniegt divus otros ēdienus, uz galda katram viesim jāservē divi naži un divas dakšas;
  • galda piederumus izkārto atbilstoši ēdienu pasniegšanas secībai – vistālāk no šķīvja malas atrodas tas galda piederums, kuru plānots izmantot pirmo;
  • vajadzētu atcerēties, ka ēdienu pasniedz no kreisās puses, bet netīros traukus novāc no labās puses.

 

Protams, ir vēl daudz un dažādu lietu, kas jāievēro, klājot galdu un servējot galda piederumus, bet svarīgākais ir tas, lai galda piederumi būtu tīri, viss būtu gaumīgi saskaņots un pasniegtais ēdiens būtu garšīgs. Arī tad, ja būs lietas, kas nebūs saskaņā ar galda klāšanas etiķeti, nevajadzētu pārdzīvot – ja ciemiņi būs saprotoši, viņi tev šādas kļūdas piedos un, ļoti iespējams, tās pat nepamanīs. (Tas gan nenozīmē, ka galda klāšanu un piederumu servēšanu vari veikt pavirši.) 


Šašlika gatavošana
Iestājoties pavasarim, cilvēki daudz vairāk laika pavada ārā, pie dabas krūts, lai ļautos dažādām sportiskām aktivitātēm, rīkotu kopīgas pasēdēšanas draugu lokā un, protams, lai gatavotu ēdienu un baudītu to. Neapstrīdams pavasara un vasaras sezonu ārā gatavoto ēdienu karalis ir šašliks. Šašlika marinādes Šašliks ir tāds gaļas ē...
„Tandoor” krāsnī cepta maize
Daudzu Āzijas valstu nacionālā virtuve (lasīt vairāk) nav iedomāja...
Itālijas vīni un to saderība ar ēdieniem
Daudzās valstīs, arī Itālijā, vīns ir neiztrūkstošs maltītes papildinājums – šis dzēriens spēj ēdiena baudīšanu pacelt jaunā līmenī, bagātinot ēdiena garšu. Tomēr, lai vīns spētu ēdienu papildināt, bū...
Azerbaidžāņu virtuve
Daudziem varētu šķist, ka azerbaidžāņu ēdieni ir kaut kas eksotisks un tāds, ko nobaudījusi tikai neliela daļa cilvēku, kas dzīvo ārpus Azerbaidžānas, bet patiesība ir tāda, ka šīs valsts nacionālos ēdienus ir nobaudījis gandrīz katrs Ei...
Jēra gaļas uzturvērtība un gatavošana
Jēra gaļas ēdieni noteikti uzskatāmi par delikatesēm, jo jēra gaļa lielākoties tiek izmantota svētku ēdienu gatavošanā, turklāt to nemaz nav tik vienkārši iegādāties kā, piemēram, vistas, liellopa vai cūkas gaļu. Gandr...
Zupu gatavošana
Dažādas zupas cilvēkiem būtu jāēd regulāri, jo tās ir būtiska veselīga uztura sastāvdaļa, turklāt tās palīdz uzņemt nepieciešamo šķidruma daudzumu, kontrolēt svaru, kā arī nodrošina organismam nepieciešamo dārzeņu ikdienas devu. Viena...
Alus labai veselībai
Alus ir trešais populārākais dzēriens pasaulē uzreiz pēc ūdens un tējas, bet no alkoholiskajiem dzērieniem tas ir pats populārākais. Ne velti šo dzērienu iecienījuši cilvēki visā pasaulē, jo tas ne tikai lieliski papildina ēdienu, bet...
Austeru pagatavošana un uzturvērtība
Jau kopš seniem laikiem cilvēki savā uzturā lieto austeres un citus jūras produktus, jo tie sniedz ne tikai sāta sajūtu, remdējot izsalkumu, bet ir arī labam izskatam un veselībai nepieciešamo vielu avots. Katram gardēdim...
Pastas veidi un tās gatavošana
Daudzi domā, ka pasta un makaroni ir viens un tas pats, bet patiesība ir tāda, ka zem vārda „pasta” slēpjas vesels kulinārijas atzars, jo pastu veidu ir tik daudz, ka tos ir gandrīz neiespējami uzskaitīt. Interesanti fa...
Zivis un jūras veltes veselībai
Nav nekāds noslēpums, ka viena no labas veselības un ilga mūža atslēgām ir tieši zivis un dažādās jūras veltes. Ne bez iemesla Āzijas valstīs (lasīt vairāk), kur jūras veltes un zivis ir augstā cieņā, iedzīvotāju vidējais dzīves ilg...
Itāļu virtuve un nacionālie ēdieni
Itāļu virtuve ir izslavēta un iecienīta visā pasaulē tik ļoti, ka nav pat jādodas uz Itāliju, lai nobaudītu tradicionālos itāļu ēdienus, jo itāļu restorāni, picērijas un kafejnīcas ir gandrīz katrā valstī. Arī Latvijā ir daudz ēdinā...
Ķīniešu un japāņu virtuve un nacionālie ēdieni
Ķīnā un Japānā ēdiena gatavošana ir māksla, ko rūpīgi nosaka dažādas tradīcijas un reģionālās īpatnības, kuras ciena un ievēro katrs japānis un ķīnietis...
Āzijas virtuve un nacionālie ēdieni
Āzijas virtuve noteikti šķitīs tuva cilvēkiem, kas iecienījuši ļoti asus ēdienus, jo Āzijas ēdieni vienmēr tiek papildināti ar asām garšvielām, kas piešķir tiem tik ļoti raksturīgo garšu. Turklāt nav kāds vi...
Gruzīnu virtuve un nacionālie ēdieni
Tradicionālie gruzīnu ēdieni jānogaršo vismaz vienreiz mūžā, jo gruzīnu virtuve visā pasaulē izslavēta kā viena no labākajām un daudzveidīgākajām. Izslavēta ir arī gruzīnu galda kultūra un viesmīlība, kas katru ēdienreizi pada...
Latviešu virtuve un nacionālie ēdieni
Latviešu virtuve pārsvarā sastāv no tradicionālajiem lauksaimnieku un zvejnieku ēdieniem, kas tiek celti galdā jau desmitgadēm un simtgadēm ilgi, turklāt būtisku ietekmi uz latviešu nacionālo virtuvi atstājis arī ģeogrāf...
Krievu virtuve un nacionālie ēdieni (4)
Tradicionālie krievu ēdieni ikdienā tiek baudīti ne tikai Krievijā, bet arī visās bijušās Padomju Savienības valstīs, kurās krievu virtuves ietekme spēcīgi jūtama joprojām. Daudzviet pasaulē krievu ēdieni tiek uzskatīti par savd...
Izklaides iespējas Rīgā ziemā
Rīga tiek uzskatīta par Ziemassvētku eglītes dzimteni, jo tieši Latvijas galvaspilsētā pirms vairāk nekā piecsimt gadiem pirmoreiz tika pušķota egle, tāpēc ziemā Rīgā valda īpaša atmosfēra, kuru vērts izbaudīt. Zie...
Izklaides iespējas Rīgā pavasarī (1)
Pavasarī izklaides iespējas Rīgā kļūst plašākas, jo sniegs nokūst, atkal ļaujot cilvēkiem doties atpūsties pilsētas parkos, bet kafejnīcas un restorāni atver vasaras terases, kurās baudīt ēdienu, elpojot pavasarīgo pilsētas gaisu...
Atpūtas iespējas Jūrmalā ziemā
Par spīti tam, ka zemi klāj sniegs un sals kniebj degunā, Jūrmalā ziemā iespējams izbaudīt gan izklaides tropiskā gaisotnē, gan sasildīt savu miesu labāk nekā karstākajā vasaras dienā. Ko būtu ieteicams apmeklēt Jūrmalā, kad aiz loga p...
Atpūtas iespējas Rīgā rudenī (1)
Rudenī vairākas izklaides vietas dodas atpūtā līdz nākamajai vasarai, bet citas tikai sāk savu darbību, tādējādi aizpildot aktivitāšu kalendāru. Kādas izklaides iespējas paveras Rīgā, kad iestājies rudens? Kalnciema ielas kva...
Atpūtas iespējas Jūrmalā vasarā
Vasara ir labākais laiks, lai dotos uz Jūrmalu, jo tad paveras visplašākās atpūtas iespējas, kuras izbaudīt sabrauc cilvēki no visām pasaules malām. Kādas ir atpūtas iespējas Jūrmalā, kad iestājusies vasara? Minēsim dažas...
Atpūtas iespējas Jūrmalā rudenī
Atpūtas iespējas Jūrmalā neizsīkst arī tad, kad sācies rudens, jo šai pilsētai vienmēr ir ko piedāvāt cilvēkiem, kas vēlas atpūsties un izklaidēties. Apmeklējot Jūrmalu rudenī, vajadzētu pievērst uzmanību šādām atpūt...
Šajā mājaslapā tiek izmantotas sīkdatnes jeb cookies, lai nodrošinātu jums ērtāku un drošāku mājaslapas lietošanas pieredzi. Turpinot pārlūka sesiju vai nospiežot pogu "Piekrītu", jūs apstiprināt, ka piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Piekrišanu jebkurā laikā var atsaukt, mainot pārlūka iestatījumus un izdzēšot saglabātās sīkdatnes. Sīkdatņu izmantošanas politika
Piekrītu Vairāk info