Latviešu virtuve pārsvarā sastāv no tradicionālajiem lauksaimnieku un zvejnieku ēdieniem, kas tiek celti galdā jau desmitgadēm un simtgadēm ilgi, turklāt būtisku ietekmi uz latviešu nacionālo virtuvi atstājis arī ģeogrāfiskais izvietojums. Latvija robežojas ar Baltijas jūru un valsts ir bagāta ar upēm, tāpēc daudzi latviešu tradicionālie ēdieni ir pagatavoti no upes un jūras zivīm.
Latviešu tradicionālo ēdienu pamatā ir dažādi produkti, kas tiek izmantoti kā ikdienas, tā arī svētku ēdienu pagatavošanai – kartupeļi, graudaugi un to izstrādājumi, kāposti, sīpoli, olas, cūkgaļa, zivis, dažādi pākšaugi, piena produkti, meža veltes un dažādas ogas. Latviešu tradicionālie ēdieni lielākoties ir trekni, ļoti sātīgi, kalorijām bagāti un arī spēcinoši, jo jau izsenis latviešiem bijis svarīgi, lai ēdiens sniegtu spēku, kas nepieciešams lauku darbu veikšanai.
Tradicionālie latviešu ēdieni
Rupjā rudzu miltu maize Latvijā garšo tā, kā nekur citur uz pasaules, turklāt rupjamaize tiek pasniegta gandrīz pie katra latviešu ēdiena kā piedeva. Tikpat svarīga daudzu latviešu ēdienu sastāvdaļa ir kartupeļi, kas tiek pagatavoti un pasniegti dažādos veidos – gan kā ēdienu piedeva, gan kā pamatēdiens.
Tūristiem noteikti vajadzētu nobaudīt pelēkos zirņus ar speķi un kefīru, kartpeļu pankūkas ar krējumu vai žāvētas cūkgaļas mērci, štovētus kāpostus, putraimu desu jeb asinsdesu, kaņepju sviestu, kartupeļu klimpu zupu, sālsūdenī vārītas kāršu jeb cūku pupas, Kurzemes skābputru, Latvijas lauku sieru ar ķimenēm, avīzē ceptu siļķi, cieti žāvētas butes, zušus želejā un kviešu klimpas ar melleņu ķīseli. No dzērieniem noteikti vajadzētu nobaudīt latviešu alu un kvasu (lasīt vairāk), jo alus neapšaubāmi ir latviešu iecienītākais dzēriens.
Latviešu ēdieni
Tradicionālos Latvijas ēdienus īpaši ieteicams nobaudīt tūristiem, lai gūtu priekšstatu par to, cik gardi ir Latvijas ēdieni, kas pagatavoti no valstī audzētajiem labumiem. Lai sajustu Latvijas garšu, var doties uz kādu no restorāniem vai kafejnīcām, kas piedāvā nobaudīt tradicionālos latviešu ēdienus.
Restorāni, kuros varēsiet nobaudīt latviešu virtuves ēdienus:
Adrese: Rātslaukums 5, Rīga, LV-1050
Telefons: +371 67044317
Komentārs: Restorāns "Salve" saviem apmeklētājiem piedāvā nobaudīt pilsētnieku virtuves tradīcijas dižkungu gaumē. Restorāna apmeklētāji noteikti novērtēs smalko un mājīgo interjeru, kurš ieturēts holandiešu gaumē. Tomēr galvenais restorānā "Salve" ir nacionālās virtuves ēdieni, kurus pagatavojuši starptautiski izglītoti pavāri, uzsverot latvisko ēdienu burvību un tiem raksturīgo garšu.
„Amber Sea Hotel Restorāns ”
Adrese: Dzinteru prospekts 68, Jūrmala, LV-2015
Telefons: 67751297
Komentārs : Svaigs, garšīgs un veselīgs – uz šiem pīlāriem balstās AmberSeaHotel restorāna filozofija, jo ēdiens šeit ir ne tikai izsalkuma remdēšanai, tā ir veselības un spēku atjaunošanas kompleksa sastāvdaļa. Jūras un priežu meža gaisā ēdienam ne tikai piemīt īpaša garša, bet tas arī vairāk nāk par labu veselībai.
Restorāns „Laiks ”
Adrese: Dubultu prospekts 91a, Melluži, Jūrmala, LV-2016
Telefons: 67732976
Komentārs: Restorāna dizains veidots no īsta koka – pītie griesti un lampas ir roku darbs. Ēdienus pagatavo no svaigiem, no vietējiem lauksaimniekiem iepirktiem nesaldētiem produktiem.
Restorāns "Tupeņukrogs"
Adrese: Dubultu prospekts 91a, Melluži, Jūrmala
Telefons: 67732976
Komentārs: Restorāna dizainsveidots no īsta koka - pītie griesti un lampas ir darinātas ar rokām. Ēdienus pagatavo no svaigiem, no vietējiem lauksaimniekiem iepirktiem nesaldētiem produktiem.