Pavasarī izklaides iespējas Rīgā kļūst plašākas, jo sniegs ...
Ķīnā un Japānā ēdiena gatavošana ir māksla...
Jau kopš seniem laikiem cilvēki savā uzturā lieto auster...
Atpūtas iespējas Jūrmalā neizsīkst arī tad, kad sācies rudens, j...

Latviešu virtuve un nacionālie ēdieni

Jūnijs, 2014

Latviešu virtuve pārsvarā sastāv no tradicionālajiem lauksaimnieku un zvejnieku ēdieniem, kas tiek celti galdā jau desmitgadēm un simtgadēm ilgi, turklāt būtisku ietekmi uz latviešu nacionālo virtuvi atstājis arī ģeogrāfiskais izvietojums. Latvija robežojas ar Baltijas jūru un valsts ir bagāta ar upēm, tāpēc daudzi latviešu tradicionālie ēdieni ir pagatavoti no upes un jūras zivīm.

Foto: shutterstock.com

 

Latviešu tradicionālo ēdienu pamatā ir dažādi produkti, kas tiek izmantoti kā ikdienas, tā arī svētku ēdienu pagatavošanai – kartupeļi, graudaugi un to izstrādājumi, kāposti, sīpoli, olas, cūkgaļa, zivis, dažādi pākšaugi, piena produkti, meža veltes un dažādas ogas. Latviešu tradicionālie ēdieni lielākoties ir trekni, ļoti sātīgi, kalorijām bagāti un arī spēcinoši, jo jau izsenis latviešiem bijis svarīgi, lai ēdiens sniegtu spēku, kas nepieciešams lauku darbu veikšanai.  

 

Tradicionālie latviešu ēdieni

 

Rupjā rudzu miltu maize Latvijā garšo tā, kā nekur citur uz pasaules, turklāt rupjamaize tiek pasniegta gandrīz pie katra latviešu ēdiena kā piedeva. Tikpat svarīga daudzu latviešu ēdienu sastāvdaļa ir kartupeļi, kas tiek pagatavoti un pasniegti dažādos veidos – gan kā ēdienu piedeva, gan kā pamatēdiens.

 

Tūristiem noteikti vajadzētu nobaudīt pelēkos zirņus ar speķi un kefīru, kartpeļu pankūkas ar krējumu vai žāvētas cūkgaļas mērci, štovētus kāpostus, putraimu desu jeb asinsdesu, kaņepju sviestu, kartupeļu klimpu zupu, sālsūdenī vārītas kāršu jeb cūku pupas, Kurzemes skābputru, Latvijas lauku sieru ar ķimenēm, avīzē ceptu siļķi, cieti žāvētas butes, zušus želejā un kviešu klimpas ar melleņu ķīseli. No dzērieniem noteikti vajadzētu nobaudīt latviešu alu un kvasu (lasīt vairāk), jo alus neapšaubāmi ir latviešu iecienītākais dzēriens.

 

Latviešu ēdieni

 

Tradicionālos Latvijas ēdienus īpaši ieteicams nobaudīt tūristiem, lai gūtu priekšstatu par to, cik gardi ir Latvijas ēdieni, kas pagatavoti no valstī audzētajiem labumiem. Lai sajustu Latvijas garšu, var doties uz kādu no restorāniem vai kafejnīcām, kas piedāvā nobaudīt tradicionālos latviešu ēdienus.

 

Restorāni, kuros varēsiet nobaudīt latviešu virtuves ēdienus:

 

Restorāns "Salve" 

 

Adrese: Rātslaukums 5, Rīga, LV-1050

Telefons: +371 67044317

Komentārs: Restorāns "Salve" saviem apmeklētājiem piedāvā nobaudīt pilsētnieku virtuves tradīcijas dižkungu gaumē. Restorāna apmeklētāji noteikti novērtēs smalko un mājīgo interjeru, kurš ieturēts holandiešu gaumē. Tomēr galvenais restorānā "Salve" ir nacionālās virtuves ēdieni, kurus pagatavojuši starptautiski izglītoti pavāri, uzsverot latvisko ēdienu burvību un tiem raksturīgo garšu. 

 

„Amber Sea  Hotel Restorāns ”

 

Adrese: Dzinteru prospekts 68, Jūrmala, LV-2015

Telefons: 67751297

Komentārs : Svaigs, garšīgs un veselīgs – uz šiem pīlāriem balstās AmberSeaHotel restorāna filozofija, jo ēdiens šeit ir ne tikai izsalkuma remdēšanai, tā ir veselības un spēku atjaunošanas kompleksa sastāvdaļa. Jūras un priežu meža gaisā ēdienam ne tikai piemīt īpaša garša, bet tas arī vairāk nāk par labu veselībai.

 

Restorāns „Laiks ”

 

Adrese: Dubultu prospekts 91a, Melluži, Jūrmala, LV-2016

Telefons: 67732976

Komentārs: Restorāna dizains veidots no īsta koka – pītie griesti un lampas ir roku darbs. Ēdienus pagatavo no svaigiem, no vietējiem lauksaimniekiem iepirktiem nesaldētiem produktiem.

 

Restorāns "Tupeņukrogs"

 

Adrese: Dubultu prospekts 91a, Melluži, Jūrmala

Telefons: 67732976

Komentārs: Restorāna dizainsveidots no īsta koka - pītie griesti un lampas ir darinātas ar rokām. Ēdienus pagatavo no svaigiem, no vietējiem lauksaimniekiem iepirktiem nesaldētiem produktiem.


Šašlika gatavošana
Iestājoties pavasarim, cilvēki daudz vairāk laika pavada ārā, pie dabas krūts, lai ļautos dažādām sportiskām aktivitātēm, rīkotu kopīgas pasēdēšanas draugu lokā un, protams, lai gatavotu ēdienu un baudītu to. Neapstrīdams pavasara un vasaras sezonu ārā gatavoto ēdienu karalis ir šašliks. Šašlika marinādes Šašliks ir tāds gaļas ē...
Īsa pamācība galda klāšanā (2)
Vedot draugus uz restorānu, par galda klāšanu, protams, nav jād...
„Tandoor” krāsnī cepta maize
Daudzu Āzijas valstu nacionālā virtuve (lasīt vairāk) nav iedomājama bez speciālā cilindra formas krāsnī jeb „tandoor” ceptās maizes, kas tiek gatavota, pielipinot maizes mīklu pie karstajām krāsns sienām. Āzijas kultūrā ...
Itālijas vīni un to saderība ar ēdieniem
Daudzās valstīs, arī Itālijā, vīns ir neiztrūkstošs maltītes papildinājums – šis dzēriens spēj ēdiena baudīšanu pacelt jaunā līmenī, bagātinot ēdiena garšu. Tomēr, lai vīns spētu ēdienu papildināt, bū...
Azerbaidžāņu virtuve
Daudziem varētu šķist, ka azerbaidžāņu ēdieni ir kaut kas eksotisks un tāds, ko nobaudījusi tikai neliela daļa cilvēku, kas dzīvo ārpus Azerbaidžānas, bet patiesība ir tāda, ka šīs valsts nacionālos ēdienus ir nobaudījis gandrīz katrs Ei...
Jēra gaļas uzturvērtība un gatavošana
Jēra gaļas ēdieni noteikti uzskatāmi par delikatesēm, jo jēra gaļa lielākoties tiek izmantota svētku ēdienu gatavošanā, turklāt to nemaz nav tik vienkārši iegādāties kā, piemēram, vistas, liellopa vai cūkas gaļu. Gandr...
Zupu gatavošana
Dažādas zupas cilvēkiem būtu jāēd regulāri, jo tās ir būtiska veselīga uztura sastāvdaļa, turklāt tās palīdz uzņemt nepieciešamo šķidruma daudzumu, kontrolēt svaru, kā arī nodrošina organismam nepieciešamo dārzeņu ikdienas devu. Viena...
Alus labai veselībai
Alus ir trešais populārākais dzēriens pasaulē uzreiz pēc ūdens un tējas, bet no alkoholiskajiem dzērieniem tas ir pats populārākais. Ne velti šo dzērienu iecienījuši cilvēki visā pasaulē, jo tas ne tikai lieliski papildina ēdienu, bet...
Austeru pagatavošana un uzturvērtība
Jau kopš seniem laikiem cilvēki savā uzturā lieto austeres un citus jūras produktus, jo tie sniedz ne tikai sāta sajūtu, remdējot izsalkumu, bet ir arī labam izskatam un veselībai nepieciešamo vielu avots. Katram gardēdim...
Pastas veidi un tās gatavošana
Daudzi domā, ka pasta un makaroni ir viens un tas pats, bet patiesība ir tāda, ka zem vārda „pasta” slēpjas vesels kulinārijas atzars, jo pastu veidu ir tik daudz, ka tos ir gandrīz neiespējami uzskaitīt. Interesanti fa...
Zivis un jūras veltes veselībai
Nav nekāds noslēpums, ka viena no labas veselības un ilga mūža atslēgām ir tieši zivis un dažādās jūras veltes. Ne bez iemesla Āzijas valstīs (lasīt vairāk), kur jūras veltes un zivis ir augstā cieņā, iedzīvotāju vidējais dzīves ilg...
Itāļu virtuve un nacionālie ēdieni
Itāļu virtuve ir izslavēta un iecienīta visā pasaulē tik ļoti, ka nav pat jādodas uz Itāliju, lai nobaudītu tradicionālos itāļu ēdienus, jo itāļu restorāni, picērijas un kafejnīcas ir gandrīz katrā valstī. Arī Latvijā ir daudz ēdinā...
Ķīniešu un japāņu virtuve un nacionālie ēdieni
Ķīnā un Japānā ēdiena gatavošana ir māksla, ko rūpīgi nosaka dažādas tradīcijas un reģionālās īpatnības, kuras ciena un ievēro katrs japānis un ķīnietis...
Āzijas virtuve un nacionālie ēdieni
Āzijas virtuve noteikti šķitīs tuva cilvēkiem, kas iecienījuši ļoti asus ēdienus, jo Āzijas ēdieni vienmēr tiek papildināti ar asām garšvielām, kas piešķir tiem tik ļoti raksturīgo garšu. Turklāt nav kāds vi...
Gruzīnu virtuve un nacionālie ēdieni
Tradicionālie gruzīnu ēdieni jānogaršo vismaz vienreiz mūžā, jo gruzīnu virtuve visā pasaulē izslavēta kā viena no labākajām un daudzveidīgākajām. Izslavēta ir arī gruzīnu galda kultūra un viesmīlība, kas katru ēdienreizi pada...
Krievu virtuve un nacionālie ēdieni (4)
Tradicionālie krievu ēdieni ikdienā tiek baudīti ne tikai Krievijā, bet arī visās bijušās Padomju Savienības valstīs, kurās krievu virtuves ietekme spēcīgi jūtama joprojām. Daudzviet pasaulē krievu ēdieni tiek uzskatīti par savd...
Izklaides iespējas Rīgā ziemā
Rīga tiek uzskatīta par Ziemassvētku eglītes dzimteni, jo tieši Latvijas galvaspilsētā pirms vairāk nekā piecsimt gadiem pirmoreiz tika pušķota egle, tāpēc ziemā Rīgā valda īpaša atmosfēra, kuru vērts izbaudīt. Zie...
Izklaides iespējas Rīgā pavasarī (1)
Pavasarī izklaides iespējas Rīgā kļūst plašākas, jo sniegs nokūst, atkal ļaujot cilvēkiem doties atpūsties pilsētas parkos, bet kafejnīcas un restorāni atver vasaras terases, kurās baudīt ēdienu, elpojot pavasarīgo pilsētas gaisu...
Atpūtas iespējas Jūrmalā ziemā
Par spīti tam, ka zemi klāj sniegs un sals kniebj degunā, Jūrmalā ziemā iespējams izbaudīt gan izklaides tropiskā gaisotnē, gan sasildīt savu miesu labāk nekā karstākajā vasaras dienā. Ko būtu ieteicams apmeklēt Jūrmalā, kad aiz loga p...
Atpūtas iespējas Rīgā rudenī (1)
Rudenī vairākas izklaides vietas dodas atpūtā līdz nākamajai vasarai, bet citas tikai sāk savu darbību, tādējādi aizpildot aktivitāšu kalendāru. Kādas izklaides iespējas paveras Rīgā, kad iestājies rudens? Kalnciema ielas kva...
Atpūtas iespējas Jūrmalā vasarā
Vasara ir labākais laiks, lai dotos uz Jūrmalu, jo tad paveras visplašākās atpūtas iespējas, kuras izbaudīt sabrauc cilvēki no visām pasaules malām. Kādas ir atpūtas iespējas Jūrmalā, kad iestājusies vasara? Minēsim dažas...
Atpūtas iespējas Jūrmalā rudenī
Atpūtas iespējas Jūrmalā neizsīkst arī tad, kad sācies rudens, jo šai pilsētai vienmēr ir ko piedāvāt cilvēkiem, kas vēlas atpūsties un izklaidēties. Apmeklējot Jūrmalu rudenī, vajadzētu pievērst uzmanību šādām atpūt...
Šajā mājaslapā tiek izmantotas sīkdatnes jeb cookies, lai nodrošinātu jums ērtāku un drošāku mājaslapas lietošanas pieredzi. Turpinot pārlūka sesiju vai nospiežot pogu "Piekrītu", jūs apstiprināt, ka piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Piekrišanu jebkurā laikā var atsaukt, mainot pārlūka iestatījumus un izdzēšot saglabātās sīkdatnes. Sīkdatņu izmantošanas politika
Piekrītu Vairāk info