Vasara ir labākais laiks, lai dotos uz Jūrmalu, jo tad paveras v...
Daudzās valstīs, arī Itālijā, vīns ir neiztrūkstošs...
Atpūtas iespējas Jūrmalā neizsīkst arī tad, kad sācies rudens, j...
Jēra gaļas ēdieni noteikti uzskatāmi par delikatesēm, jo j...

Gruzīnu virtuve un nacionālie ēdieni

Jūnijs, 2014

Tradicionālie gruzīnu ēdieni jānogaršo vismaz vienreiz mūžā, jo gruzīnu virtuve visā pasaulē izslavēta kā viena no labākajām un daudzveidīgākajām. Izslavēta ir arī gruzīnu galda kultūra un viesmīlība, kas katru ēdienreizi padara par īpašu un sirsnīgu rituālu. Atliek tikai vienreiz iepazīt gruzīnu virtuvi, lai to iemīlētu uz mūžu.

Foto: shutterstock.com

 

Tradicionālie ēdieni

 

Gruzīnu virtuvē atrodami tādi ēdieni, kas nav raksturīgi nevienai citai valstij, jo gruzīnu ēst gatavošanas tradīcijas tiek uzskatītas par vienām no vecākajām visā pasaulē. Katrs, kurš apciemo Gruziju, mājās aizbrauc ar spilgtiem iespaidiem tieši par gruzīnu virtuvi, kuras pārbagātība ir tik iespaidīga, ka vajag ļoti ilgu laiku, lai nogaršotu pa druskai no visiem gruzīnu tradicionālajiem ēdieniem. Tomēr ar ēdieniem viss nebeidzas, jo Gruzija ir izslavēta arī ar dzērieniem – visā pasaulē izslavēti ir Gruzijas vīni, bet, esot Gruzijā, noteikti jānogaršo arī čača jeb vīnogu degvīns. Ne mazāku atpazīstamību iemantojuši valstī iegūtie minerālūdeņi, no kuriem zināmākais ir Borjomi.

 

Zināmākie gruzīnu ēdieni noteikti ir šašliks, kas tradicionāli tiek ēsts ar themali mērci, kas pagatavota no plūmēm, hinkali mīklas sainīši, kas pildīti ar gaļu un dažādiem zaļumiem, savici, kas ir kaut kas līdzīgs putnu gaļas ragū, un harčo zupa (lasīt vairāk), kas ir zināmākā zupa no tradicionālās gruzīnu virtuves. Gruzīnu virtuve arī nav iedomājama bez sātīgās hačapuri maizes, kas tiek pildīta ar suluguni sieru, olām un citām sastāvdaļām. Jau pieminētais suluguni siers ir tipiskākais gruzīnu siers, kas tiek gatavots no govs piena un tā gatavošanai tiek izmantotas tikai un vienīgi dabīgas izejvielas.

 

Gruzīni uzturā nelieto veikalā nopērkamās mērces, bet gatavo tās paši. Divas populārākās gruzīnu mērces noteikti ir adžika, kuras pamatā ir asi garšaugi un garšvielas, un tkemali, kas tiek gatavota lielākoties no skābām plūmēm. Šīs mērces tiek pasniegtas kopā ar daudziem ēdieniem, bet galvenokārt ar dažāda veida cepešiem un šašliku (lasīt vairāk).

 

Arī gruzīnu saldumi ir savdabīgi un tādi, kā nekur citur pasaulē. Zināmākie gruzīnu kārumi ir gozinaki – cepumiem līdzīgi medus un riekstu četrstūrīši, kas pagatavoti, karamelizējot riekstus medū, un čučhela – desiņai līdzīgs gardums, kas pagatavots no virtenē savērtiem riekstiem, kas izmērcēti iebiezinātā vīnogu sulā.

Viens ir skaidrs – gruzīnu virtuves daudzveidība lutina katru, kurš augstā cieņā tur gastronomiskās izvirtības.

 

Gruzīnu virtuve

 

Lai nobaudītu tradicionālos gruzīnu ēdienus, vari doties uz kādu no gruzīnu restorāniem, kuros apmeklētājiem tiek piedāvāts nobaudīt tradicionālos gruzīnu ēdienus. Gruzīnu virtuvi iespējams iepazīt tepat, Latvijā, dodoties uz kādu no restorāniem (lasīt vairāk).

 

„Marani”

 

Adrese: A. Čaka 38, Rīga, LV-1011

Telefons: 67217471

Komentārs: Šeit tiek pasniegti tradicionālie gruzīnu ēdieni un dzērieni. Restorānu dibinājuši gruzīni un arī ēdināšanas iestādes darbinieki ir gruzīni, tāpēc „Marini” telpās iespējams nobaudīt ne tikai gruzīnu ēdienus, bet arī pārliecināties par gruzīnu viesmīlību.

 

 

„Aragats”

 

Adrese: Miera 15, Rīga, LV-1001

Telefons: 67373445

Komentārs: Vecākais gruzīnu restorāns Rīgā, kas piedāvā nobaudīt tradicionālos gruzīnu ēdienus. „Aragats” ir izslavēts gardēžu restorāns, kurā nobaudīt no augstvērtīgiem produktiem pagatavotus gruzīnu ēdienus.

 

„PIROSMANI”

 

Adrese: Maskavas iela 6, Rīga

Telefons: 67215244

Komentārs: Restorāns, kurā gruzīnu ēdieni tiek gatavi no produktiem, kas piegādāti no pašas Gruzijas. „PIROSMANI” saviem apmeklētājiem piedāvā nobaudīt arī čaču un izsmalcinātus vīnus no Gruzijas.


Šašlika gatavošana
Iestājoties pavasarim, cilvēki daudz vairāk laika pavada ārā, pie dabas krūts, lai ļautos dažādām sportiskām aktivitātēm, rīkotu kopīgas pasēdēšanas draugu lokā un, protams, lai gatavotu ēdienu un baudītu to. Neapstrīdams pavasara un vasaras sezonu ārā gatavoto ēdienu karalis ir šašliks. Šašlika marinādes Šašliks ir tāds gaļas ē...
Īsa pamācība galda klāšanā (2)
Vedot draugus uz restorānu, par galda klāšanu, protams, nav jād...
„Tandoor” krāsnī cepta maize
Daudzu Āzijas valstu nacionālā virtuve (lasīt vairāk) nav iedomājama bez speciālā cilindra formas krāsnī jeb „tandoor” ceptās maizes, kas tiek gatavota, pielipinot maizes mīklu pie karstajām krāsns sienām. Āzijas kultūrā ...
Itālijas vīni un to saderība ar ēdieniem
Daudzās valstīs, arī Itālijā, vīns ir neiztrūkstošs maltītes papildinājums – šis dzēriens spēj ēdiena baudīšanu pacelt jaunā līmenī, bagātinot ēdiena garšu. Tomēr, lai vīns spētu ēdienu papildināt, bū...
Azerbaidžāņu virtuve
Daudziem varētu šķist, ka azerbaidžāņu ēdieni ir kaut kas eksotisks un tāds, ko nobaudījusi tikai neliela daļa cilvēku, kas dzīvo ārpus Azerbaidžānas, bet patiesība ir tāda, ka šīs valsts nacionālos ēdienus ir nobaudījis gandrīz katrs Ei...
Jēra gaļas uzturvērtība un gatavošana
Jēra gaļas ēdieni noteikti uzskatāmi par delikatesēm, jo jēra gaļa lielākoties tiek izmantota svētku ēdienu gatavošanā, turklāt to nemaz nav tik vienkārši iegādāties kā, piemēram, vistas, liellopa vai cūkas gaļu. Gandr...
Zupu gatavošana
Dažādas zupas cilvēkiem būtu jāēd regulāri, jo tās ir būtiska veselīga uztura sastāvdaļa, turklāt tās palīdz uzņemt nepieciešamo šķidruma daudzumu, kontrolēt svaru, kā arī nodrošina organismam nepieciešamo dārzeņu ikdienas devu. Viena...
Alus labai veselībai
Alus ir trešais populārākais dzēriens pasaulē uzreiz pēc ūdens un tējas, bet no alkoholiskajiem dzērieniem tas ir pats populārākais. Ne velti šo dzērienu iecienījuši cilvēki visā pasaulē, jo tas ne tikai lieliski papildina ēdienu, bet...
Austeru pagatavošana un uzturvērtība
Jau kopš seniem laikiem cilvēki savā uzturā lieto austeres un citus jūras produktus, jo tie sniedz ne tikai sāta sajūtu, remdējot izsalkumu, bet ir arī labam izskatam un veselībai nepieciešamo vielu avots. Katram gardēdim...
Pastas veidi un tās gatavošana
Daudzi domā, ka pasta un makaroni ir viens un tas pats, bet patiesība ir tāda, ka zem vārda „pasta” slēpjas vesels kulinārijas atzars, jo pastu veidu ir tik daudz, ka tos ir gandrīz neiespējami uzskaitīt. Interesanti fa...
Zivis un jūras veltes veselībai
Nav nekāds noslēpums, ka viena no labas veselības un ilga mūža atslēgām ir tieši zivis un dažādās jūras veltes. Ne bez iemesla Āzijas valstīs (lasīt vairāk), kur jūras veltes un zivis ir augstā cieņā, iedzīvotāju vidējais dzīves ilg...
Itāļu virtuve un nacionālie ēdieni
Itāļu virtuve ir izslavēta un iecienīta visā pasaulē tik ļoti, ka nav pat jādodas uz Itāliju, lai nobaudītu tradicionālos itāļu ēdienus, jo itāļu restorāni, picērijas un kafejnīcas ir gandrīz katrā valstī. Arī Latvijā ir daudz ēdinā...
Ķīniešu un japāņu virtuve un nacionālie ēdieni
Ķīnā un Japānā ēdiena gatavošana ir māksla, ko rūpīgi nosaka dažādas tradīcijas un reģionālās īpatnības, kuras ciena un ievēro katrs japānis un ķīnietis...
Āzijas virtuve un nacionālie ēdieni
Āzijas virtuve noteikti šķitīs tuva cilvēkiem, kas iecienījuši ļoti asus ēdienus, jo Āzijas ēdieni vienmēr tiek papildināti ar asām garšvielām, kas piešķir tiem tik ļoti raksturīgo garšu. Turklāt nav kāds vi...
Latviešu virtuve un nacionālie ēdieni
Latviešu virtuve pārsvarā sastāv no tradicionālajiem lauksaimnieku un zvejnieku ēdieniem, kas tiek celti galdā jau desmitgadēm un simtgadēm ilgi, turklāt būtisku ietekmi uz latviešu nacionālo virtuvi atstājis arī ģeogrāf...
Krievu virtuve un nacionālie ēdieni (4)
Tradicionālie krievu ēdieni ikdienā tiek baudīti ne tikai Krievijā, bet arī visās bijušās Padomju Savienības valstīs, kurās krievu virtuves ietekme spēcīgi jūtama joprojām. Daudzviet pasaulē krievu ēdieni tiek uzskatīti par savd...
Izklaides iespējas Rīgā ziemā
Rīga tiek uzskatīta par Ziemassvētku eglītes dzimteni, jo tieši Latvijas galvaspilsētā pirms vairāk nekā piecsimt gadiem pirmoreiz tika pušķota egle, tāpēc ziemā Rīgā valda īpaša atmosfēra, kuru vērts izbaudīt. Zie...
Izklaides iespējas Rīgā pavasarī (1)
Pavasarī izklaides iespējas Rīgā kļūst plašākas, jo sniegs nokūst, atkal ļaujot cilvēkiem doties atpūsties pilsētas parkos, bet kafejnīcas un restorāni atver vasaras terases, kurās baudīt ēdienu, elpojot pavasarīgo pilsētas gaisu...
Atpūtas iespējas Jūrmalā ziemā
Par spīti tam, ka zemi klāj sniegs un sals kniebj degunā, Jūrmalā ziemā iespējams izbaudīt gan izklaides tropiskā gaisotnē, gan sasildīt savu miesu labāk nekā karstākajā vasaras dienā. Ko būtu ieteicams apmeklēt Jūrmalā, kad aiz loga p...
Atpūtas iespējas Rīgā rudenī (1)
Rudenī vairākas izklaides vietas dodas atpūtā līdz nākamajai vasarai, bet citas tikai sāk savu darbību, tādējādi aizpildot aktivitāšu kalendāru. Kādas izklaides iespējas paveras Rīgā, kad iestājies rudens? Kalnciema ielas kva...
Atpūtas iespējas Jūrmalā vasarā
Vasara ir labākais laiks, lai dotos uz Jūrmalu, jo tad paveras visplašākās atpūtas iespējas, kuras izbaudīt sabrauc cilvēki no visām pasaules malām. Kādas ir atpūtas iespējas Jūrmalā, kad iestājusies vasara? Minēsim dažas...
Atpūtas iespējas Jūrmalā rudenī
Atpūtas iespējas Jūrmalā neizsīkst arī tad, kad sācies rudens, jo šai pilsētai vienmēr ir ko piedāvāt cilvēkiem, kas vēlas atpūsties un izklaidēties. Apmeklējot Jūrmalu rudenī, vajadzētu pievērst uzmanību šādām atpūt...
Šajā mājaslapā tiek izmantotas sīkdatnes jeb cookies, lai nodrošinātu jums ērtāku un drošāku mājaslapas lietošanas pieredzi. Turpinot pārlūka sesiju vai nospiežot pogu "Piekrītu", jūs apstiprināt, ka piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Piekrišanu jebkurā laikā var atsaukt, mainot pārlūka iestatījumus un izdzēšot saglabātās sīkdatnes. Sīkdatņu izmantošanas politika
Piekrītu Vairāk info