Āzijas virtuve noteikti šķitīs tuva cilvēkiem, kas iecien...
Latviešu virtuve pārsvarā sastāv no tradicionālajiem la...
Jēra gaļas ēdieni noteikti uzskatāmi par delikatesēm, jo j...
Tradicionālie krievu ēdieni ikdienā tiek baudīti ne tikai Kriev...

Āzijas virtuve un nacionālie ēdieni

Aprīlis, 2014

Āzijas virtuve noteikti šķitīs tuva cilvēkiem, kas iecienījuši ļoti asus ēdienus, jo Āzijas ēdieni vienmēr tiek papildināti ar asām garšvielām, kas piešķir tiem tik ļoti raksturīgo garšu. Turklāt nav kāds viens konkrēts ēdiens, kas raksturotu Āziju, jo Āzijas tradicionālie ēdieni ir tikpat daudzveidīgi kā pati Āzija.

Foto: shutterstock.com

 

Biežāk izmantotie produkti un nacionālie ēdieni

 

Āzijā izplatītākā reliģija ir hinduisms, kas atstājis būtisku ietekmi arī uz nacionālo virtuvi, jo hinduisms nosaka, ka govs ir svēts dzīvnieks, bet cūka ir netīrs un pārtikā nelietojams dzīvnieks, tāpēc šo dzīvnieku gaļa ēdienu gatavošanā netiek izmantota. Daudzi Āzijas ēdieni ir veģetāri, bet ir arī tādi, kuru pagatavošanā tiek izmantotas jūras veltes, putnu un jēru gaļa.    

 

Āzijas virtuve nav iedomājama bez dažādām zivīm, sēnēm, sāgo putraimiem, rīsiem un to izstrādājumiem, palmu cukura, lēcām, nūdelēm, mango, garnelēm, ghee jeb kausētā sviesta, laima, jūras kāpostiem, olām, kokosriekstiem, sojas pupām, auna zirņu miltiem, baklažāniem, banānu lapām un citiem produktiem.

 

Ļoti liela nozīme Āzijas virtuvē ir garšvielām, kas tiek lietotas vienmēr un ļoti bagātīgi. Daudzus garšvielu maisījumus, īpaši kariju un garam masala, saimnieces un pavāri veido paši, izvēloties sev tīkamās proporcijas. Čili, fenhelis, ķiploks, ingvers, kanēlis, kardamons, koriandrs, kurkuma, safrāns, romiešu ķimenes, sezams, wasabi – šīs ir tipiskākās garšvielas un garšaugi, ar kuriem tiek papildināti Āzijas ēdieni. Arī daudzi saldie ēdieni un deserti Āzijā tiek papildināti ar garšvielām.

 

Tā kā Āzijas nacionālie ēdieni lielākoties ir ļoti asi, tad tiem klāt tiek pasniegti arī piena produkti vai kokosriekstu piens, kas palīdz mazināt garšvielu radīto dedzināšanu mutē. Daudzu ēdienu pamatā ir rīsi un karijs, bet kā piedeva tiem klāt tiek pasniegta arī tradicionālā maize – Chapati. Āzijā populāra ir pārtikas produktu kombinēšana, tāpēc bieži vien galdā uz atsevišķiem šķīvjiem tiek celti dažādi jau iepriekš sagatavoti produkti, kurus ēdāji paši var kombinēt, veidojot savu interpretāciju par tradicionālo Āzijas ēdienu.

 

Turklāt vērā ņemams ir fakts, ka Āzijas ēdieni tiek uzskatīti par vieniem no pasaulē veselīgākajiem, tāpēc aizraušanās ar Āzijas virtuvi sniedz ne tikai baudu garšas kārpiņām, bet palīdz arī ievērot veselīgu dzīvesveidu.

 

Āzijas virtuve

 

Mājīgā gaisotnē iespējams nobaudīt Āzijas, Kaukāzas un citu neierastāku ēdienu klāstu. Nobaudot kārtīgu maltīti, nedrīkst aizmirst par saldo ēdienu, ar kuru palutināt sevi un citus. Šajos restorānos deserti ir īpaši izslavēti.

 

Restorāns „Jūra Orients ”

 

Dzintaru prospekts 2, Jūrmala, LV-2015

67761424

Restorāns, kas Jūrmalā ir populārs jau kopš 30. gadiem, pilnībā atbilst savam nosaukumam, jo tas atrodas netālu no jūras. Plašajā mastu un tīklu valstībā jūras stils ir ieturēts absolūti visā – no aicinošā kuģa zvana spīduma līdz pat omulīgajai un intīmajai kapteiņa kabīnei. Goda vietu restorāna apjomīgajā ēdienkartē ieņem zivis un jūras produkti.

 

Restorāns „Orients-Sultāns”

 

Adrese: Jomas 33, Jūrmala, LV-2015

Telefons: 67762082

Komentārs: Restorāns "Orients-Sultāns " atrodas pašā Jomas ielas sākumā. Restorāns ir izslavēts ar savu mājīgo vienkāršību un omulīgo iekārtojumu. Ēdienkartē tiek piedāvāts plašs Eiropas virtuves un neizsmeļams Kaukāza un Āzijas ēdienu klāsts. Vietējo pavāru meistarības kalngals ir fantastiski gardi deserti un saldumi.

 

Restorāns „Granāts ”

 

Adrese: Viestura iela 31, Bulduri, Jūrmala, LV-2010

Telefons: 67300000

Komentārs: Restorāns iepriecinās viesus ar gardiem ēdieniem no Austrumu un Eiropas virtuvēm, kā arī ar izsmalcinātiem zivju ēdieniem.

 


Šašlika gatavošana
Iestājoties pavasarim, cilvēki daudz vairāk laika pavada ārā, pie dabas krūts, lai ļautos dažādām sportiskām aktivitātēm, rīkotu kopīgas pasēdēšanas draugu lokā un, protams, lai gatavotu ēdienu un baudītu to. Neapstrīdams pavasara un vasaras sezonu ārā gatavoto ēdienu karalis ir šašliks. Šašlika marinādes Šašliks ir tāds gaļas ē...
Īsa pamācība galda klāšanā (2)
Vedot draugus uz restorānu, par galda klāšanu, protams, nav jād...
„Tandoor” krāsnī cepta maize
Daudzu Āzijas valstu nacionālā virtuve (lasīt vairāk) nav iedomājama bez speciālā cilindra formas krāsnī jeb „tandoor” ceptās maizes, kas tiek gatavota, pielipinot maizes mīklu pie karstajām krāsns sienām. Āzijas kultūrā ...
Itālijas vīni un to saderība ar ēdieniem
Daudzās valstīs, arī Itālijā, vīns ir neiztrūkstošs maltītes papildinājums – šis dzēriens spēj ēdiena baudīšanu pacelt jaunā līmenī, bagātinot ēdiena garšu. Tomēr, lai vīns spētu ēdienu papildināt, bū...
Azerbaidžāņu virtuve
Daudziem varētu šķist, ka azerbaidžāņu ēdieni ir kaut kas eksotisks un tāds, ko nobaudījusi tikai neliela daļa cilvēku, kas dzīvo ārpus Azerbaidžānas, bet patiesība ir tāda, ka šīs valsts nacionālos ēdienus ir nobaudījis gandrīz katrs Ei...
Jēra gaļas uzturvērtība un gatavošana
Jēra gaļas ēdieni noteikti uzskatāmi par delikatesēm, jo jēra gaļa lielākoties tiek izmantota svētku ēdienu gatavošanā, turklāt to nemaz nav tik vienkārši iegādāties kā, piemēram, vistas, liellopa vai cūkas gaļu. Gandr...
Zupu gatavošana
Dažādas zupas cilvēkiem būtu jāēd regulāri, jo tās ir būtiska veselīga uztura sastāvdaļa, turklāt tās palīdz uzņemt nepieciešamo šķidruma daudzumu, kontrolēt svaru, kā arī nodrošina organismam nepieciešamo dārzeņu ikdienas devu. Viena...
Alus labai veselībai
Alus ir trešais populārākais dzēriens pasaulē uzreiz pēc ūdens un tējas, bet no alkoholiskajiem dzērieniem tas ir pats populārākais. Ne velti šo dzērienu iecienījuši cilvēki visā pasaulē, jo tas ne tikai lieliski papildina ēdienu, bet...
Austeru pagatavošana un uzturvērtība
Jau kopš seniem laikiem cilvēki savā uzturā lieto austeres un citus jūras produktus, jo tie sniedz ne tikai sāta sajūtu, remdējot izsalkumu, bet ir arī labam izskatam un veselībai nepieciešamo vielu avots. Katram gardēdim...
Pastas veidi un tās gatavošana
Daudzi domā, ka pasta un makaroni ir viens un tas pats, bet patiesība ir tāda, ka zem vārda „pasta” slēpjas vesels kulinārijas atzars, jo pastu veidu ir tik daudz, ka tos ir gandrīz neiespējami uzskaitīt. Interesanti fa...
Zivis un jūras veltes veselībai
Nav nekāds noslēpums, ka viena no labas veselības un ilga mūža atslēgām ir tieši zivis un dažādās jūras veltes. Ne bez iemesla Āzijas valstīs (lasīt vairāk), kur jūras veltes un zivis ir augstā cieņā, iedzīvotāju vidējais dzīves ilg...
Itāļu virtuve un nacionālie ēdieni
Itāļu virtuve ir izslavēta un iecienīta visā pasaulē tik ļoti, ka nav pat jādodas uz Itāliju, lai nobaudītu tradicionālos itāļu ēdienus, jo itāļu restorāni, picērijas un kafejnīcas ir gandrīz katrā valstī. Arī Latvijā ir daudz ēdinā...
Ķīniešu un japāņu virtuve un nacionālie ēdieni
Ķīnā un Japānā ēdiena gatavošana ir māksla, ko rūpīgi nosaka dažādas tradīcijas un reģionālās īpatnības, kuras ciena un ievēro katrs japānis un ķīnietis...
Gruzīnu virtuve un nacionālie ēdieni
Tradicionālie gruzīnu ēdieni jānogaršo vismaz vienreiz mūžā, jo gruzīnu virtuve visā pasaulē izslavēta kā viena no labākajām un daudzveidīgākajām. Izslavēta ir arī gruzīnu galda kultūra un viesmīlība, kas katru ēdienreizi pada...
Latviešu virtuve un nacionālie ēdieni
Latviešu virtuve pārsvarā sastāv no tradicionālajiem lauksaimnieku un zvejnieku ēdieniem, kas tiek celti galdā jau desmitgadēm un simtgadēm ilgi, turklāt būtisku ietekmi uz latviešu nacionālo virtuvi atstājis arī ģeogrāf...
Krievu virtuve un nacionālie ēdieni (4)
Tradicionālie krievu ēdieni ikdienā tiek baudīti ne tikai Krievijā, bet arī visās bijušās Padomju Savienības valstīs, kurās krievu virtuves ietekme spēcīgi jūtama joprojām. Daudzviet pasaulē krievu ēdieni tiek uzskatīti par savd...
Izklaides iespējas Rīgā ziemā
Rīga tiek uzskatīta par Ziemassvētku eglītes dzimteni, jo tieši Latvijas galvaspilsētā pirms vairāk nekā piecsimt gadiem pirmoreiz tika pušķota egle, tāpēc ziemā Rīgā valda īpaša atmosfēra, kuru vērts izbaudīt. Zie...
Izklaides iespējas Rīgā pavasarī (1)
Pavasarī izklaides iespējas Rīgā kļūst plašākas, jo sniegs nokūst, atkal ļaujot cilvēkiem doties atpūsties pilsētas parkos, bet kafejnīcas un restorāni atver vasaras terases, kurās baudīt ēdienu, elpojot pavasarīgo pilsētas gaisu...
Atpūtas iespējas Jūrmalā ziemā
Par spīti tam, ka zemi klāj sniegs un sals kniebj degunā, Jūrmalā ziemā iespējams izbaudīt gan izklaides tropiskā gaisotnē, gan sasildīt savu miesu labāk nekā karstākajā vasaras dienā. Ko būtu ieteicams apmeklēt Jūrmalā, kad aiz loga p...
Atpūtas iespējas Rīgā rudenī (1)
Rudenī vairākas izklaides vietas dodas atpūtā līdz nākamajai vasarai, bet citas tikai sāk savu darbību, tādējādi aizpildot aktivitāšu kalendāru. Kādas izklaides iespējas paveras Rīgā, kad iestājies rudens? Kalnciema ielas kva...
Atpūtas iespējas Jūrmalā vasarā
Vasara ir labākais laiks, lai dotos uz Jūrmalu, jo tad paveras visplašākās atpūtas iespējas, kuras izbaudīt sabrauc cilvēki no visām pasaules malām. Kādas ir atpūtas iespējas Jūrmalā, kad iestājusies vasara? Minēsim dažas...
Atpūtas iespējas Jūrmalā rudenī
Atpūtas iespējas Jūrmalā neizsīkst arī tad, kad sācies rudens, jo šai pilsētai vienmēr ir ko piedāvāt cilvēkiem, kas vēlas atpūsties un izklaidēties. Apmeklējot Jūrmalu rudenī, vajadzētu pievērst uzmanību šādām atpūt...
Šajā mājaslapā tiek izmantotas sīkdatnes jeb cookies, lai nodrošinātu jums ērtāku un drošāku mājaslapas lietošanas pieredzi. Turpinot pārlūka sesiju vai nospiežot pogu "Piekrītu", jūs apstiprināt, ka piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Piekrišanu jebkurā laikā var atsaukt, mainot pārlūka iestatījumus un izdzēšot saglabātās sīkdatnes. Sīkdatņu izmantošanas politika
Piekrītu Vairāk info