Āzijas virtuve noteikti šķitīs tuva cilvēkiem, kas iecienījuši ļoti asus ēdienus, jo Āzijas ēdieni vienmēr tiek papildināti ar asām garšvielām, kas piešķir tiem tik ļoti raksturīgo garšu. Turklāt nav kāds viens konkrēts ēdiens, kas raksturotu Āziju, jo Āzijas tradicionālie ēdieni ir tikpat daudzveidīgi kā pati Āzija.
Biežāk izmantotie produkti un nacionālie ēdieni
Āzijā izplatītākā reliģija ir hinduisms, kas atstājis būtisku ietekmi arī uz nacionālo virtuvi, jo hinduisms nosaka, ka govs ir svēts dzīvnieks, bet cūka ir netīrs un pārtikā nelietojams dzīvnieks, tāpēc šo dzīvnieku gaļa ēdienu gatavošanā netiek izmantota. Daudzi Āzijas ēdieni ir veģetāri, bet ir arī tādi, kuru pagatavošanā tiek izmantotas jūras veltes, putnu un jēru gaļa.
Āzijas virtuve nav iedomājama bez dažādām zivīm, sēnēm, sāgo putraimiem, rīsiem un to izstrādājumiem, palmu cukura, lēcām, nūdelēm, mango, garnelēm, ghee jeb kausētā sviesta, laima, jūras kāpostiem, olām, kokosriekstiem, sojas pupām, auna zirņu miltiem, baklažāniem, banānu lapām un citiem produktiem.
Ļoti liela nozīme Āzijas virtuvē ir garšvielām, kas tiek lietotas vienmēr un ļoti bagātīgi. Daudzus garšvielu maisījumus, īpaši kariju un garam masala, saimnieces un pavāri veido paši, izvēloties sev tīkamās proporcijas. Čili, fenhelis, ķiploks, ingvers, kanēlis, kardamons, koriandrs, kurkuma, safrāns, romiešu ķimenes, sezams, wasabi – šīs ir tipiskākās garšvielas un garšaugi, ar kuriem tiek papildināti Āzijas ēdieni. Arī daudzi saldie ēdieni un deserti Āzijā tiek papildināti ar garšvielām.
Tā kā Āzijas nacionālie ēdieni lielākoties ir ļoti asi, tad tiem klāt tiek pasniegti arī piena produkti vai kokosriekstu piens, kas palīdz mazināt garšvielu radīto dedzināšanu mutē. Daudzu ēdienu pamatā ir rīsi un karijs, bet kā piedeva tiem klāt tiek pasniegta arī tradicionālā maize – Chapati. Āzijā populāra ir pārtikas produktu kombinēšana, tāpēc bieži vien galdā uz atsevišķiem šķīvjiem tiek celti dažādi jau iepriekš sagatavoti produkti, kurus ēdāji paši var kombinēt, veidojot savu interpretāciju par tradicionālo Āzijas ēdienu.
Turklāt vērā ņemams ir fakts, ka Āzijas ēdieni tiek uzskatīti par vieniem no pasaulē veselīgākajiem, tāpēc aizraušanās ar Āzijas virtuvi sniedz ne tikai baudu garšas kārpiņām, bet palīdz arī ievērot veselīgu dzīvesveidu.
Āzijas virtuve
Mājīgā gaisotnē iespējams nobaudīt Āzijas, Kaukāzas un citu neierastāku ēdienu klāstu. Nobaudot kārtīgu maltīti, nedrīkst aizmirst par saldo ēdienu, ar kuru palutināt sevi un citus. Šajos restorānos deserti ir īpaši izslavēti.
Restorāns „Jūra Orients ”
Dzintaru prospekts 2, Jūrmala, LV-2015
67761424
Restorāns, kas Jūrmalā ir populārs jau kopš 30. gadiem, pilnībā atbilst savam nosaukumam, jo tas atrodas netālu no jūras. Plašajā mastu un tīklu valstībā jūras stils ir ieturēts absolūti visā – no aicinošā kuģa zvana spīduma līdz pat omulīgajai un intīmajai kapteiņa kabīnei. Goda vietu restorāna apjomīgajā ēdienkartē ieņem zivis un jūras produkti.
Restorāns „Orients-Sultāns”
Adrese: Jomas 33, Jūrmala, LV-2015
Telefons: 67762082
Komentārs: Restorāns "Orients-Sultāns " atrodas pašā Jomas ielas sākumā. Restorāns ir izslavēts ar savu mājīgo vienkāršību un omulīgo iekārtojumu. Ēdienkartē tiek piedāvāts plašs Eiropas virtuves un neizsmeļams Kaukāza un Āzijas ēdienu klāsts. Vietējo pavāru meistarības kalngals ir fantastiski gardi deserti un saldumi.
Restorāns „Granāts ”
Adrese: Viestura iela 31, Bulduri, Jūrmala, LV-2010
Telefons: 67300000
Komentārs: Restorāns iepriecinās viesus ar gardiem ēdieniem no Austrumu un Eiropas virtuvēm, kā arī ar izsmalcinātiem zivju ēdieniem.