Daudzās valstīs, arī Itālijā, vīns ir neiztrūkstošs...
Iestājoties pavasarim, cilvēki daudz vairāk laika pavada ārā, pie dabas krūts, ...
Rīga tiek uzskatīta par Ziemassvētku eglītes dzimteni, jo tieš...
Alus ir trešais populārākais dzēriens pasaulē uzreiz pēc ūdens un tējas, b...

Pastas veidi un tās gatavošana

Jūnijs, 2014

Daudzi domā, ka pasta un makaroni ir viens un tas pats, bet patiesība ir tāda, ka zem vārda „pasta” slēpjas vesels kulinārijas atzars, jo pastu veidu ir tik daudz, ka tos ir gandrīz neiespējami uzskaitīt. 

Foto: shutterstock.com

 

Interesanti fakti par pastu

 

Ja esi itāļu virtuves (lasīt vairāk) cienītājs vai arī, ja tev patīk ātri pagatavojami ēdieni, tad tu noteikti nevari iedomāties savu dzīvi bez pastas, jo no tās gatavotie ēdieni ir garšīgi un vienlaikus arī vienkārši pagatavojami. Tomēr, ja tu domā, ka pasta tie paši makaroni vien ir, tad tu smagi maldies, jo makaroni ir tikai viens no pastas veidiem. Turklāt pastas veidi ir tik dažādi, ka noteikti ir ir daudz pastas veidu, kurus tu līdz šim vēl neesi pat nobaudījis. Pasta noteikti ir universāls produkts, kas tiek pievienots zupām, sacepumiem, otrajiem ēdieniem, kā arī pasta var būt gan ikdienas, gan svētku ēdiens.

 

Sāksim ar to, ka visbiežāk pasta tiek iedalīta divās lielās kategorijās:

 

  • Sausā pasta (pasta secca);
  • Svaigā pasta (pasta fresca).

 

Sauso pastu mēs visbiežāk izmantojam ikdienas maltīšu pagatavošanā – tā ir nopērkama visos pārtikas veikalos, turklāt to iespējams uzglabāt ļoti ilgu laika periodu. Savādāk ir ar svaigo pastu, kas visos augstas klases restorānos tiek gatavota uz vietas, izmantojot kviešu miltus, olas un ūdeni, tāpēc arī šīs pastas uzglabāšanas ilgums ir daudz īsāks. Restorānos svaigā pasta tiek gatavota, izmantojot speciālas pastas mašīnas, bet mājas apstākļos pagatavot svaigo pastu var izmantojot visparastāko mīklas rulli.

 

Gatavojot svaigo pastu, iespējams to iekrāsot, lai padarītu galaproduktu krāšņāku un interesantāku. Tikai pastas iekrāsošanai nebūtu vēlams izmantot pārtikas krāsvielas, jo ir pieejamas arī dabiskās krāsvielas, ar kurām var panākt lielisku un skaistu rezultātu.

 

Kā iekrāsot pastu?

 

  • Lai iekrāsotu pastu zaļu, tiek izmantoti spināti;
  • lai iekrāsotu pastu sarkanu, tiek izmantoti tomāti;
  • lai iekrāsotu pastu pelēku, tiek izmantota kalmāru tinte.

 

Pastas iekrāsošana ne tikai padara pastu vizuāli interesantāku, bet nedaudz maina arī tās garšu. Sakombinējot dažādu krāsu pastas, tu panāksi vizuāli skaistu rezultātu, tāpēc nevajadzēs daudz laika veltīt ēdiena dekorēšanai, jo pamatprodukts jau pats par sevi būs pietiekami skaists.  

 

 

Kā izvārīt pastu?

 

Neatkarīgi no tā, kādu pastu tu gatavo, ir jāievēro vienkārši nosacījumi, lai pasta nesaliptu, nebūtu pārvārīta un nebūtu arī pārāk cieta. Kā pagatavot pastu tā, lai tā garšotu lieliski?

 

  • Uz katriem 100 gramiem sausās pastas nepieciešams vismaz viens litrs ūdens;
  • Pastu liec tikai vārošā, nevis aukstā vai siltā ūdenī;
  • Gatavošanas laikā regulāri apmaisi pastu;
  • Gatavojot pastu, ievēro uz iepakojuma rakstītos norādījumus, bet, ja gatavo svaigo pastu, tad periodiski pagaršo to, lai noteiktu tās gatavību;
  • Nevajadzētu akli paļauties uz pastas iepakojuma norādīto gatavošanas laiku, jo reizēm pēc noteiktā vārīšanas laika pasta var būt pārvārīta vai pārāk cieta, tāpēc pirms ūdens nokāšanas vienmēr pagaršo pastu;
  • Lai pasta būtu garšīgāka, vari to vārīt buljonā vai arī vārīšanas laikā pievienot ūdenim sāli un garšvielas;
  • Ja pastu paredzēts jaukt ar mērci, tad vāri to ūdenī tikai 2/3 no paredzētā laika, bet atlikušo 1/3 laika vāri to mērcē.

 

Ievērojot šos norādījumus, iespējams pagatavot patiešām gardu pastu. Turklāt vajadzētu atcerēties, ka pasta būs garšīgāka, ja pasniegsi to kopā ar mājās gatavotu mērci, nevis veikalā nopērkamo tomātu mērci vai majonēzi. 

 

Restorāni, kuros nobaudīt pastu:

 

"Felicita" 

 

Adrese: Skārņu iela 22, Rīga, Latvija

Telefons +371 67205428

Komentārs: "Felicita" ir viens no labākajiem itāļu restorāniem Latvijā, kurā iespējams nobaudīt tradicionālos itāļu ēdienus un vīnus. Restorāns izceļas ar augstas klases apkalpošanu, rūpīgi pārdomātu interjeru un atmosfēru, kas liks katram "Felicita" apmeklētājam sajust Itālijas garšu un burvību. Šo restorānu noteikti novērtēs laba vīna cienītāji, jo ēdienkartē atrodamos vīnus iespējams baudīt ne tikai restorānā, bet arī iegādāties līdzņemšanai. Katra maltīte šajā restorānā ir skaists notikums. 

 

Restorāns „Alberta 13”

 

Adrese: Alberta iela 13, Rīga

Telefons: +371 67039213

Komentārs: Pirmais, ko pamanīsiet, ienākot „Alberta 13” restorānā, būs smalkais un mājīgais Jūgendstila interjers, kas lieliski papildina ēdiena baudīšanas procesu. „Alberta 13” strādā profesionāli pavāri, kas restorāna apmeklētājiem piedāvā nobaudīt gardus latviešu ēdienus un izsmalcinātus zivju un jūras velšu ēdienus, kā arī daudz ko citu. Restorāns skaista interjera un gardu ēdienu cienītājiem. 


Šašlika gatavošana
Iestājoties pavasarim, cilvēki daudz vairāk laika pavada ārā, pie dabas krūts, lai ļautos dažādām sportiskām aktivitātēm, rīkotu kopīgas pasēdēšanas draugu lokā un, protams, lai gatavotu ēdienu un baudītu to. Neapstrīdams pavasara un vasaras sezonu ārā gatavoto ēdienu karalis ir šašliks. Šašlika marinādes Šašliks ir tāds gaļas ē...
Īsa pamācība galda klāšanā (2)
Vedot draugus uz restorānu, par galda klāšanu, protams, nav jād...
„Tandoor” krāsnī cepta maize
Daudzu Āzijas valstu nacionālā virtuve (lasīt vairāk) nav iedomājama bez speciālā cilindra formas krāsnī jeb „tandoor” ceptās maizes, kas tiek gatavota, pielipinot maizes mīklu pie karstajām krāsns sienām. Āzijas kultūrā ...
Itālijas vīni un to saderība ar ēdieniem
Daudzās valstīs, arī Itālijā, vīns ir neiztrūkstošs maltītes papildinājums – šis dzēriens spēj ēdiena baudīšanu pacelt jaunā līmenī, bagātinot ēdiena garšu. Tomēr, lai vīns spētu ēdienu papildināt, bū...
Azerbaidžāņu virtuve
Daudziem varētu šķist, ka azerbaidžāņu ēdieni ir kaut kas eksotisks un tāds, ko nobaudījusi tikai neliela daļa cilvēku, kas dzīvo ārpus Azerbaidžānas, bet patiesība ir tāda, ka šīs valsts nacionālos ēdienus ir nobaudījis gandrīz katrs Ei...
Jēra gaļas uzturvērtība un gatavošana
Jēra gaļas ēdieni noteikti uzskatāmi par delikatesēm, jo jēra gaļa lielākoties tiek izmantota svētku ēdienu gatavošanā, turklāt to nemaz nav tik vienkārši iegādāties kā, piemēram, vistas, liellopa vai cūkas gaļu. Gandr...
Zupu gatavošana
Dažādas zupas cilvēkiem būtu jāēd regulāri, jo tās ir būtiska veselīga uztura sastāvdaļa, turklāt tās palīdz uzņemt nepieciešamo šķidruma daudzumu, kontrolēt svaru, kā arī nodrošina organismam nepieciešamo dārzeņu ikdienas devu. Viena...
Alus labai veselībai
Alus ir trešais populārākais dzēriens pasaulē uzreiz pēc ūdens un tējas, bet no alkoholiskajiem dzērieniem tas ir pats populārākais. Ne velti šo dzērienu iecienījuši cilvēki visā pasaulē, jo tas ne tikai lieliski papildina ēdienu, bet...
Austeru pagatavošana un uzturvērtība
Jau kopš seniem laikiem cilvēki savā uzturā lieto austeres un citus jūras produktus, jo tie sniedz ne tikai sāta sajūtu, remdējot izsalkumu, bet ir arī labam izskatam un veselībai nepieciešamo vielu avots. Katram gardēdim...
Zivis un jūras veltes veselībai
Nav nekāds noslēpums, ka viena no labas veselības un ilga mūža atslēgām ir tieši zivis un dažādās jūras veltes. Ne bez iemesla Āzijas valstīs (lasīt vairāk), kur jūras veltes un zivis ir augstā cieņā, iedzīvotāju vidējais dzīves ilg...
Itāļu virtuve un nacionālie ēdieni
Itāļu virtuve ir izslavēta un iecienīta visā pasaulē tik ļoti, ka nav pat jādodas uz Itāliju, lai nobaudītu tradicionālos itāļu ēdienus, jo itāļu restorāni, picērijas un kafejnīcas ir gandrīz katrā valstī. Arī Latvijā ir daudz ēdinā...
Ķīniešu un japāņu virtuve un nacionālie ēdieni
Ķīnā un Japānā ēdiena gatavošana ir māksla, ko rūpīgi nosaka dažādas tradīcijas un reģionālās īpatnības, kuras ciena un ievēro katrs japānis un ķīnietis...
Āzijas virtuve un nacionālie ēdieni
Āzijas virtuve noteikti šķitīs tuva cilvēkiem, kas iecienījuši ļoti asus ēdienus, jo Āzijas ēdieni vienmēr tiek papildināti ar asām garšvielām, kas piešķir tiem tik ļoti raksturīgo garšu. Turklāt nav kāds vi...
Gruzīnu virtuve un nacionālie ēdieni
Tradicionālie gruzīnu ēdieni jānogaršo vismaz vienreiz mūžā, jo gruzīnu virtuve visā pasaulē izslavēta kā viena no labākajām un daudzveidīgākajām. Izslavēta ir arī gruzīnu galda kultūra un viesmīlība, kas katru ēdienreizi pada...
Latviešu virtuve un nacionālie ēdieni
Latviešu virtuve pārsvarā sastāv no tradicionālajiem lauksaimnieku un zvejnieku ēdieniem, kas tiek celti galdā jau desmitgadēm un simtgadēm ilgi, turklāt būtisku ietekmi uz latviešu nacionālo virtuvi atstājis arī ģeogrāf...
Krievu virtuve un nacionālie ēdieni (4)
Tradicionālie krievu ēdieni ikdienā tiek baudīti ne tikai Krievijā, bet arī visās bijušās Padomju Savienības valstīs, kurās krievu virtuves ietekme spēcīgi jūtama joprojām. Daudzviet pasaulē krievu ēdieni tiek uzskatīti par savd...
Izklaides iespējas Rīgā ziemā
Rīga tiek uzskatīta par Ziemassvētku eglītes dzimteni, jo tieši Latvijas galvaspilsētā pirms vairāk nekā piecsimt gadiem pirmoreiz tika pušķota egle, tāpēc ziemā Rīgā valda īpaša atmosfēra, kuru vērts izbaudīt. Zie...
Izklaides iespējas Rīgā pavasarī (1)
Pavasarī izklaides iespējas Rīgā kļūst plašākas, jo sniegs nokūst, atkal ļaujot cilvēkiem doties atpūsties pilsētas parkos, bet kafejnīcas un restorāni atver vasaras terases, kurās baudīt ēdienu, elpojot pavasarīgo pilsētas gaisu...
Atpūtas iespējas Jūrmalā ziemā
Par spīti tam, ka zemi klāj sniegs un sals kniebj degunā, Jūrmalā ziemā iespējams izbaudīt gan izklaides tropiskā gaisotnē, gan sasildīt savu miesu labāk nekā karstākajā vasaras dienā. Ko būtu ieteicams apmeklēt Jūrmalā, kad aiz loga p...
Atpūtas iespējas Rīgā rudenī (1)
Rudenī vairākas izklaides vietas dodas atpūtā līdz nākamajai vasarai, bet citas tikai sāk savu darbību, tādējādi aizpildot aktivitāšu kalendāru. Kādas izklaides iespējas paveras Rīgā, kad iestājies rudens? Kalnciema ielas kva...
Atpūtas iespējas Jūrmalā vasarā
Vasara ir labākais laiks, lai dotos uz Jūrmalu, jo tad paveras visplašākās atpūtas iespējas, kuras izbaudīt sabrauc cilvēki no visām pasaules malām. Kādas ir atpūtas iespējas Jūrmalā, kad iestājusies vasara? Minēsim dažas...
Atpūtas iespējas Jūrmalā rudenī
Atpūtas iespējas Jūrmalā neizsīkst arī tad, kad sācies rudens, jo šai pilsētai vienmēr ir ko piedāvāt cilvēkiem, kas vēlas atpūsties un izklaidēties. Apmeklējot Jūrmalu rudenī, vajadzētu pievērst uzmanību šādām atpūt...
Šajā mājaslapā tiek izmantotas sīkdatnes jeb cookies, lai nodrošinātu jums ērtāku un drošāku mājaslapas lietošanas pieredzi. Turpinot pārlūka sesiju vai nospiežot pogu "Piekrītu", jūs apstiprināt, ka piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Piekrišanu jebkurā laikā var atsaukt, mainot pārlūka iestatījumus un izdzēšot saglabātās sīkdatnes. Sīkdatņu izmantošanas politika
Piekrītu Vairāk info