Vedot draugus uz restorānu, par galda klāšanu, protams, nav jād...
Vasara ir labākais laiks, lai dotos uz Jūrmalu, jo tad paveras v...
Daudzās valstīs, arī Itālijā, vīns ir neiztrūkstošs...
Rudenī vairākas izklaides vietas dodas atpūtā līdz nākamajai vasara...

Austeru pagatavošana un uzturvērtība

Marts, 2014

Jau kopš seniem laikiem cilvēki savā uzturā lieto austeres un citus jūras produktus, jo tie sniedz ne tikai sāta sajūtu, remdējot izsalkumu, bet ir arī labam izskatam un veselībai nepieciešamo vielu avots. Katram gardēdim vajadzētu zināt, ko viņš iegūs, ēdot austeres, un kas jāņem vērā, iegādājoties un gatavojot tās. 

Foto: photodune.com

 

Austeru izvēle un gatavošana

 

Kā jau jebkurš produkts, arī austeres spēs sniegt labumu veselībai tikai tad, ja tās būs svaigas un atbilstoši pagatavotas, tāpēc to iegāde un pagatavošana jāveic rūpīgi, ievērojot austeru gatavošanas pamatus.

 

Padomi austeru izvēlē un gatavošanā:

 

  • Izvēloties austeres, ņem vērā to smaržu – tām jāsmaržo pēc sāļa jūras ūdens, bet ne pēc amonjaka vai vecām zivīm.
  • Austeru čaulas drīkst būt raupjas un nedaudz netīras, bet tām jābūt cieši noslēgtām. Svarīgi, lai austeru pārdevējs austeres glabātu uz sasmalcināta ledus, jo tas palīdz ilgāk saglabāt tās svaigas.
  • Pārbaudīt austeru svaigumu var vienkārši padauzot ar pirkstu pa tās čaulu – skaņa nedrīkst būt dobja, jo dobji skan tikai tādas austeres, kuras uzturā nedrīkst lietot.
  • Neilgi pirms gatavošanas vajadzētu austeres nomazgāt, izmantojot asu birsti. Noteikti austeru čaulu tīrīšanai nevajadzētu izmantot ķimikālijas, turklāt austeres nevajadzētu mazgāt ilgi pirms to gatavošanas.
  •  Izmantojot tvaicējamo katlu, austeres tvaicē virs vāroša ūdens-alus vai ūdens-vīna maisījuma. Austeres vidēji tiek tvaicētas 5-10 minūtes.
  • Austeres ar visu čaulu var arī grilēt, bet jau nolobītas austeres var panēt un gatavot fritīrā.
  • Gatavojot austeres maltītei, rēķinies, ka vienai porcijai būs nepieciešamas 6-12 austeres.
  • Visbiežāk austeres tiek ēstas jēlas, bet tad to atvēršana jāveic īpaši uzmanīgi, izmantojot austeru nazi, lai atdalītu austeres augšējo vāku. Svarīgi, lai netiktu sadurts austeres mīkstums un netiktu izliets sāļais šķidrums.
  • Visbiežāk austeres pasniedz kopā ar citronu un vīna etiķa mērci.
  • Pasniedzot austeres, svarīgi, lai tajās nebūtu smalku gliemežnīcas šķembu, kas var sabojāt austeru baudīšanas procesu.

 

 

Ko tu iegūsi, ēdot austeres?

 

Austeru audzēšanā netiek lietoti mākslīgie uztura bagātinātāji un to augšanas veicināšanai netiek izmantotas nekādas ķimikālijas, tāpēc droši var teikt, ka austeres ir no dažādiem neveselīgiem piemaisījumiem brīvs produkts, kuru droši var ēst regulāri. Austeres tiek uzskatītas par diētisku produktu, jo tās satur niecīgu daudzumu tauku un to kaloritāte ir zema, turklāt austeres ir lielisks proteīna avots, tāpēc tās ieteicams ēst sportistiem un cilvēkiem, kas ievēro diētu.

 

Ne velti austeres bija iecienījuši visi lielākie mīlnieki, kas ierakstījuši savus vārdus vēstures grāmatu lappusēs, jo austeres ir viens no populārākajiem afrodiziakiem (seksuālo veselību uzlabojošas vielas). Turklāt austeres ir dažādu vitamīnu avots, jo to sastāvā ir cinks, kalcijs, magnijs, dzelzs, A, B, C un D vitamīni. Austerēs atrodamās vielas palīdz uzlabot redzi, novērst dažādu nieru slimību rašanos un nostiprināt imūnsistēmu.  Tieši tāpēc tās vēlams ēst regulāri, turklāt labi pagatavotas tās garšo vienkārši lieliski.

 

Eksperta viedoklis:

 

Restorāna „Alberta 13” pavāri apgalvo, ka galvenais ir tas, lai austeres pirms gatavošanas būtu dzīvas, bet, ja tās tiek pasniegtas termiski neapstrādātas, tad īpaša uzmanība jāpievērš austeru pareizai atvēršanai. Biežākā kļūda, ko cilvēki pieļauj pirms austeru gatavošanas, ir austeru nepareiza uzglabāšana, kas produktu sabojā. Austeru gatavošanas metodes jau ir gaumes jautājums, jo tās var tvaicēt, grilēt, fritēt vai pasniegt jēlas, bet gandrīz neiztrūkstoša piedeva pie austeru pasniegšanas ir citrons. Tomēr piedevas var arī kombinēt atbilstoši konkrētā ēdiena receptei vai austeru baudītāja vēlmēm. 


Šašlika gatavošana
Iestājoties pavasarim, cilvēki daudz vairāk laika pavada ārā, pie dabas krūts, lai ļautos dažādām sportiskām aktivitātēm, rīkotu kopīgas pasēdēšanas draugu lokā un, protams, lai gatavotu ēdienu un baudītu to. Neapstrīdams pavasara un vasaras sezonu ārā gatavoto ēdienu karalis ir šašliks. Šašlika marinādes Šašliks ir tāds gaļas ē...
Īsa pamācība galda klāšanā (2)
Vedot draugus uz restorānu, par galda klāšanu, protams, nav jād...
„Tandoor” krāsnī cepta maize
Daudzu Āzijas valstu nacionālā virtuve (lasīt vairāk) nav iedomājama bez speciālā cilindra formas krāsnī jeb „tandoor” ceptās maizes, kas tiek gatavota, pielipinot maizes mīklu pie karstajām krāsns sienām. Āzijas kultūrā ...
Itālijas vīni un to saderība ar ēdieniem
Daudzās valstīs, arī Itālijā, vīns ir neiztrūkstošs maltītes papildinājums – šis dzēriens spēj ēdiena baudīšanu pacelt jaunā līmenī, bagātinot ēdiena garšu. Tomēr, lai vīns spētu ēdienu papildināt, bū...
Azerbaidžāņu virtuve
Daudziem varētu šķist, ka azerbaidžāņu ēdieni ir kaut kas eksotisks un tāds, ko nobaudījusi tikai neliela daļa cilvēku, kas dzīvo ārpus Azerbaidžānas, bet patiesība ir tāda, ka šīs valsts nacionālos ēdienus ir nobaudījis gandrīz katrs Ei...
Jēra gaļas uzturvērtība un gatavošana
Jēra gaļas ēdieni noteikti uzskatāmi par delikatesēm, jo jēra gaļa lielākoties tiek izmantota svētku ēdienu gatavošanā, turklāt to nemaz nav tik vienkārši iegādāties kā, piemēram, vistas, liellopa vai cūkas gaļu. Gandr...
Zupu gatavošana
Dažādas zupas cilvēkiem būtu jāēd regulāri, jo tās ir būtiska veselīga uztura sastāvdaļa, turklāt tās palīdz uzņemt nepieciešamo šķidruma daudzumu, kontrolēt svaru, kā arī nodrošina organismam nepieciešamo dārzeņu ikdienas devu. Viena...
Alus labai veselībai
Alus ir trešais populārākais dzēriens pasaulē uzreiz pēc ūdens un tējas, bet no alkoholiskajiem dzērieniem tas ir pats populārākais. Ne velti šo dzērienu iecienījuši cilvēki visā pasaulē, jo tas ne tikai lieliski papildina ēdienu, bet...
Pastas veidi un tās gatavošana
Daudzi domā, ka pasta un makaroni ir viens un tas pats, bet patiesība ir tāda, ka zem vārda „pasta” slēpjas vesels kulinārijas atzars, jo pastu veidu ir tik daudz, ka tos ir gandrīz neiespējami uzskaitīt. Interesanti fa...
Zivis un jūras veltes veselībai
Nav nekāds noslēpums, ka viena no labas veselības un ilga mūža atslēgām ir tieši zivis un dažādās jūras veltes. Ne bez iemesla Āzijas valstīs (lasīt vairāk), kur jūras veltes un zivis ir augstā cieņā, iedzīvotāju vidējais dzīves ilg...
Itāļu virtuve un nacionālie ēdieni
Itāļu virtuve ir izslavēta un iecienīta visā pasaulē tik ļoti, ka nav pat jādodas uz Itāliju, lai nobaudītu tradicionālos itāļu ēdienus, jo itāļu restorāni, picērijas un kafejnīcas ir gandrīz katrā valstī. Arī Latvijā ir daudz ēdinā...
Ķīniešu un japāņu virtuve un nacionālie ēdieni
Ķīnā un Japānā ēdiena gatavošana ir māksla, ko rūpīgi nosaka dažādas tradīcijas un reģionālās īpatnības, kuras ciena un ievēro katrs japānis un ķīnietis...
Āzijas virtuve un nacionālie ēdieni
Āzijas virtuve noteikti šķitīs tuva cilvēkiem, kas iecienījuši ļoti asus ēdienus, jo Āzijas ēdieni vienmēr tiek papildināti ar asām garšvielām, kas piešķir tiem tik ļoti raksturīgo garšu. Turklāt nav kāds vi...
Gruzīnu virtuve un nacionālie ēdieni
Tradicionālie gruzīnu ēdieni jānogaršo vismaz vienreiz mūžā, jo gruzīnu virtuve visā pasaulē izslavēta kā viena no labākajām un daudzveidīgākajām. Izslavēta ir arī gruzīnu galda kultūra un viesmīlība, kas katru ēdienreizi pada...
Latviešu virtuve un nacionālie ēdieni
Latviešu virtuve pārsvarā sastāv no tradicionālajiem lauksaimnieku un zvejnieku ēdieniem, kas tiek celti galdā jau desmitgadēm un simtgadēm ilgi, turklāt būtisku ietekmi uz latviešu nacionālo virtuvi atstājis arī ģeogrāf...
Krievu virtuve un nacionālie ēdieni (4)
Tradicionālie krievu ēdieni ikdienā tiek baudīti ne tikai Krievijā, bet arī visās bijušās Padomju Savienības valstīs, kurās krievu virtuves ietekme spēcīgi jūtama joprojām. Daudzviet pasaulē krievu ēdieni tiek uzskatīti par savd...
Izklaides iespējas Rīgā ziemā
Rīga tiek uzskatīta par Ziemassvētku eglītes dzimteni, jo tieši Latvijas galvaspilsētā pirms vairāk nekā piecsimt gadiem pirmoreiz tika pušķota egle, tāpēc ziemā Rīgā valda īpaša atmosfēra, kuru vērts izbaudīt. Zie...
Izklaides iespējas Rīgā pavasarī (1)
Pavasarī izklaides iespējas Rīgā kļūst plašākas, jo sniegs nokūst, atkal ļaujot cilvēkiem doties atpūsties pilsētas parkos, bet kafejnīcas un restorāni atver vasaras terases, kurās baudīt ēdienu, elpojot pavasarīgo pilsētas gaisu...
Atpūtas iespējas Jūrmalā ziemā
Par spīti tam, ka zemi klāj sniegs un sals kniebj degunā, Jūrmalā ziemā iespējams izbaudīt gan izklaides tropiskā gaisotnē, gan sasildīt savu miesu labāk nekā karstākajā vasaras dienā. Ko būtu ieteicams apmeklēt Jūrmalā, kad aiz loga p...
Atpūtas iespējas Rīgā rudenī (1)
Rudenī vairākas izklaides vietas dodas atpūtā līdz nākamajai vasarai, bet citas tikai sāk savu darbību, tādējādi aizpildot aktivitāšu kalendāru. Kādas izklaides iespējas paveras Rīgā, kad iestājies rudens? Kalnciema ielas kva...
Atpūtas iespējas Jūrmalā vasarā
Vasara ir labākais laiks, lai dotos uz Jūrmalu, jo tad paveras visplašākās atpūtas iespējas, kuras izbaudīt sabrauc cilvēki no visām pasaules malām. Kādas ir atpūtas iespējas Jūrmalā, kad iestājusies vasara? Minēsim dažas...
Atpūtas iespējas Jūrmalā rudenī
Atpūtas iespējas Jūrmalā neizsīkst arī tad, kad sācies rudens, jo šai pilsētai vienmēr ir ko piedāvāt cilvēkiem, kas vēlas atpūsties un izklaidēties. Apmeklējot Jūrmalu rudenī, vajadzētu pievērst uzmanību šādām atpūt...
Šajā mājaslapā tiek izmantotas sīkdatnes jeb cookies, lai nodrošinātu jums ērtāku un drošāku mājaslapas lietošanas pieredzi. Turpinot pārlūka sesiju vai nospiežot pogu "Piekrītu", jūs apstiprināt, ka piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Piekrišanu jebkurā laikā var atsaukt, mainot pārlūka iestatījumus un izdzēšot saglabātās sīkdatnes. Sīkdatņu izmantošanas politika
Piekrītu Vairāk info