Āzijas virtuve noteikti šķitīs tuva cilvēkiem, kas iecien...
Daudzu Āzijas valstu nacionālā virtuve (lasīt vairāk) nav iedomāja...
Atpūtas iespējas Jūrmalā neizsīkst arī tad, kad sācies rudens, j...
Itāļu virtuve ir izslavēta un iecienīta visā pasaulē tik ļoti,...

„Tandoor” krāsnī cepta maize

Jūnijs, 2014

Daudzu Āzijas valstu nacionālā virtuve (lasīt vairāk) nav iedomājama bez speciālā cilindra formas krāsnī jeb „tandoor” ceptās maizes, kas tiek gatavota, pielipinot maizes mīklu pie karstajām krāsns sienām. Āzijas kultūrā šāda maize ir neiztrūkstoša maltītes sastāvdaļa. 

Foto: photodune.net

 

„Tandoor” maizes cepšana

 

„Tandoor” tipa krāsnīs maizi un lavašu cep Azerbaidžānā, Turcijā, Kazahstānā, Kirgiztānā, Uzbekistānā, Tadžikistānā, Pakistānā, Indijā, Bangladešā, Irānā, kā arī dažos Ķīnas reģionos. Maizes nosaukums mainās atkarībā no valsts un reģiona, kurā tā tiek gatavota – piemēram, Indijā „tandoor” krāsnī cepto maizi sauca par nān (naan), bet Kaukāzā par ļepjoškām (lepyoshka). Protams, šāda maize tiek gatavota arī citviet pasaulē, kur vairumā uzturas šo valstu iedzīvotāju kopienas, vai arī specializētajos restorānos, kuros pasniedz šo valstu nacionālās virtuves ēdienus. Tomēr šīs plāceņa formas maizes cepšana ir daudz sarežģītāka, nekā tas sākotnēji varētu šķist, jo „tandoor” krāsns izmantošanai nepieciešamas īpašas iemaņas.

 

Maizes mīkla un cepšanas specifika ir dažāda – tas atkarīgs gan no valsts, kurā tā tiek gatavota, gan no pavāra vai saimnieces, kas to gatavo. Pirms maizes gatavošanas, krāsns ir kārtīgi jāizkurina, lai tās sienas uzkarstu, bet krāsns apakšā veidotos ogles, kurām jābūt karstām, kad tiek cepta maize. Svarīgi, lai krāsns augšdaļa, kur tiek lipināta jēlā maizes mīkla, būtu tīra.

 

 

Nepieciešamās izejvielas un gatavošanas specifika

 

Malkas apkures krāsnīs ir grūti noteikt temperatūru, tāpēc pirmā „tandoor” maizes gatavošanas reize visbiežāk nenes izcilus panākumus, ja vien gatavošanas procesā konsultācijas nesniedz kāds Āzijas virtuves eksperts vai arī pieredzes bagāta saimniece. Ja krāsns būs pārāk karsta, tad maize apdegs, bet tās vidus paliks jēls, bet, ja krāsns būs pārāk auksta, tad maize neizcepsies, bet tikai apkaltīs.

 

Tradicionāli šīs maizes mīklu gatavo no svaigā rauga, silta piena, cukura, sāls, miltiem un bezpiedevu jogurta. Daudzi pavāri šai maizei pievieno arī dažādus garšaugus un garšvielas, bet tas jau ir gaumes jautājums. Gatavo maizi pasniedz kopā ar sviestu, dārzeņiem, kausēto sieru, ķiplokiem un dažādiem zaļumiem. Šo maizi izmanto arī kā piedevu dažādiem ēdieniem.

 

Vietas Rīgā, kur iespējams nobaudīt „tandoor” maizi:

 

Restorāns „Apšerons”

 

Adrese: Elizabetes iela 7, Rīga;

Telefons: +37167275964

Komentārs: Restorānā valda mājīga, Austrumnieciska un mierīga atmosfēra, kuru lieliski papildina dažādas gardu ēdienu smaržas. Šajā restorānā iespējams nobaudīt tradicionālos azerbaidžāņu ēdienus, kā arī dažādus ēdienus no citu Austrumu un Āzijas valstu nacionālajām virtuvēm. Ēdieni tiek gatavoti no augstvērtīgiem produktiem, ievērojot labākās azerbaidžāņu tradīcijas, un liekot lietā receptes, kuras tiek nodotas jau vairākās paaudzēs.   


Šašlika gatavošana
Iestājoties pavasarim, cilvēki daudz vairāk laika pavada ārā, pie dabas krūts, lai ļautos dažādām sportiskām aktivitātēm, rīkotu kopīgas pasēdēšanas draugu lokā un, protams, lai gatavotu ēdienu un baudītu to. Neapstrīdams pavasara un vasaras sezonu ārā gatavoto ēdienu karalis ir šašliks. Šašlika marinādes Šašliks ir tāds gaļas ē...
Īsa pamācība galda klāšanā (2)
Vedot draugus uz restorānu, par galda klāšanu, protams, nav jād...
Itālijas vīni un to saderība ar ēdieniem
Daudzās valstīs, arī Itālijā, vīns ir neiztrūkstošs maltītes papildinājums – šis dzēriens spēj ēdiena baudīšanu pacelt jaunā līmenī, bagātinot ēdiena garšu. Tomēr, lai vīns spētu ēdienu papildināt, bū...
Azerbaidžāņu virtuve
Daudziem varētu šķist, ka azerbaidžāņu ēdieni ir kaut kas eksotisks un tāds, ko nobaudījusi tikai neliela daļa cilvēku, kas dzīvo ārpus Azerbaidžānas, bet patiesība ir tāda, ka šīs valsts nacionālos ēdienus ir nobaudījis gandrīz katrs Ei...
Jēra gaļas uzturvērtība un gatavošana
Jēra gaļas ēdieni noteikti uzskatāmi par delikatesēm, jo jēra gaļa lielākoties tiek izmantota svētku ēdienu gatavošanā, turklāt to nemaz nav tik vienkārši iegādāties kā, piemēram, vistas, liellopa vai cūkas gaļu. Gandr...
Zupu gatavošana
Dažādas zupas cilvēkiem būtu jāēd regulāri, jo tās ir būtiska veselīga uztura sastāvdaļa, turklāt tās palīdz uzņemt nepieciešamo šķidruma daudzumu, kontrolēt svaru, kā arī nodrošina organismam nepieciešamo dārzeņu ikdienas devu. Viena...
Alus labai veselībai
Alus ir trešais populārākais dzēriens pasaulē uzreiz pēc ūdens un tējas, bet no alkoholiskajiem dzērieniem tas ir pats populārākais. Ne velti šo dzērienu iecienījuši cilvēki visā pasaulē, jo tas ne tikai lieliski papildina ēdienu, bet...
Austeru pagatavošana un uzturvērtība
Jau kopš seniem laikiem cilvēki savā uzturā lieto austeres un citus jūras produktus, jo tie sniedz ne tikai sāta sajūtu, remdējot izsalkumu, bet ir arī labam izskatam un veselībai nepieciešamo vielu avots. Katram gardēdim...
Pastas veidi un tās gatavošana
Daudzi domā, ka pasta un makaroni ir viens un tas pats, bet patiesība ir tāda, ka zem vārda „pasta” slēpjas vesels kulinārijas atzars, jo pastu veidu ir tik daudz, ka tos ir gandrīz neiespējami uzskaitīt. Interesanti fa...
Zivis un jūras veltes veselībai
Nav nekāds noslēpums, ka viena no labas veselības un ilga mūža atslēgām ir tieši zivis un dažādās jūras veltes. Ne bez iemesla Āzijas valstīs (lasīt vairāk), kur jūras veltes un zivis ir augstā cieņā, iedzīvotāju vidējais dzīves ilg...
Itāļu virtuve un nacionālie ēdieni
Itāļu virtuve ir izslavēta un iecienīta visā pasaulē tik ļoti, ka nav pat jādodas uz Itāliju, lai nobaudītu tradicionālos itāļu ēdienus, jo itāļu restorāni, picērijas un kafejnīcas ir gandrīz katrā valstī. Arī Latvijā ir daudz ēdinā...
Ķīniešu un japāņu virtuve un nacionālie ēdieni
Ķīnā un Japānā ēdiena gatavošana ir māksla, ko rūpīgi nosaka dažādas tradīcijas un reģionālās īpatnības, kuras ciena un ievēro katrs japānis un ķīnietis...
Āzijas virtuve un nacionālie ēdieni
Āzijas virtuve noteikti šķitīs tuva cilvēkiem, kas iecienījuši ļoti asus ēdienus, jo Āzijas ēdieni vienmēr tiek papildināti ar asām garšvielām, kas piešķir tiem tik ļoti raksturīgo garšu. Turklāt nav kāds vi...
Gruzīnu virtuve un nacionālie ēdieni
Tradicionālie gruzīnu ēdieni jānogaršo vismaz vienreiz mūžā, jo gruzīnu virtuve visā pasaulē izslavēta kā viena no labākajām un daudzveidīgākajām. Izslavēta ir arī gruzīnu galda kultūra un viesmīlība, kas katru ēdienreizi pada...
Latviešu virtuve un nacionālie ēdieni
Latviešu virtuve pārsvarā sastāv no tradicionālajiem lauksaimnieku un zvejnieku ēdieniem, kas tiek celti galdā jau desmitgadēm un simtgadēm ilgi, turklāt būtisku ietekmi uz latviešu nacionālo virtuvi atstājis arī ģeogrāf...
Krievu virtuve un nacionālie ēdieni (4)
Tradicionālie krievu ēdieni ikdienā tiek baudīti ne tikai Krievijā, bet arī visās bijušās Padomju Savienības valstīs, kurās krievu virtuves ietekme spēcīgi jūtama joprojām. Daudzviet pasaulē krievu ēdieni tiek uzskatīti par savd...
Izklaides iespējas Rīgā ziemā
Rīga tiek uzskatīta par Ziemassvētku eglītes dzimteni, jo tieši Latvijas galvaspilsētā pirms vairāk nekā piecsimt gadiem pirmoreiz tika pušķota egle, tāpēc ziemā Rīgā valda īpaša atmosfēra, kuru vērts izbaudīt. Zie...
Izklaides iespējas Rīgā pavasarī (1)
Pavasarī izklaides iespējas Rīgā kļūst plašākas, jo sniegs nokūst, atkal ļaujot cilvēkiem doties atpūsties pilsētas parkos, bet kafejnīcas un restorāni atver vasaras terases, kurās baudīt ēdienu, elpojot pavasarīgo pilsētas gaisu...
Atpūtas iespējas Jūrmalā ziemā
Par spīti tam, ka zemi klāj sniegs un sals kniebj degunā, Jūrmalā ziemā iespējams izbaudīt gan izklaides tropiskā gaisotnē, gan sasildīt savu miesu labāk nekā karstākajā vasaras dienā. Ko būtu ieteicams apmeklēt Jūrmalā, kad aiz loga p...
Atpūtas iespējas Rīgā rudenī (1)
Rudenī vairākas izklaides vietas dodas atpūtā līdz nākamajai vasarai, bet citas tikai sāk savu darbību, tādējādi aizpildot aktivitāšu kalendāru. Kādas izklaides iespējas paveras Rīgā, kad iestājies rudens? Kalnciema ielas kva...
Atpūtas iespējas Jūrmalā vasarā
Vasara ir labākais laiks, lai dotos uz Jūrmalu, jo tad paveras visplašākās atpūtas iespējas, kuras izbaudīt sabrauc cilvēki no visām pasaules malām. Kādas ir atpūtas iespējas Jūrmalā, kad iestājusies vasara? Minēsim dažas...
Atpūtas iespējas Jūrmalā rudenī
Atpūtas iespējas Jūrmalā neizsīkst arī tad, kad sācies rudens, jo šai pilsētai vienmēr ir ko piedāvāt cilvēkiem, kas vēlas atpūsties un izklaidēties. Apmeklējot Jūrmalu rudenī, vajadzētu pievērst uzmanību šādām atpūt...
Šajā mājaslapā tiek izmantotas sīkdatnes jeb cookies, lai nodrošinātu jums ērtāku un drošāku mājaslapas lietošanas pieredzi. Turpinot pārlūka sesiju vai nospiežot pogu "Piekrītu", jūs apstiprināt, ka piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Piekrišanu jebkurā laikā var atsaukt, mainot pārlūka iestatījumus un izdzēšot saglabātās sīkdatnes. Sīkdatņu izmantošanas politika
Piekrītu Vairāk info