Pavasarī izklaides iespējas Rīgā kļūst plašākas, jo sniegs ...
Jēra gaļas ēdieni noteikti uzskatāmi par delikatesēm, jo j...
Rudenī vairākas izklaides vietas dodas atpūtā līdz nākamajai vasara...
Atpūtas iespējas Jūrmalā neizsīkst arī tad, kad sācies rudens, j...

Šašlika gatavošana

Jūnijs, 2014

Iestājoties pavasarim, cilvēki daudz vairāk laika pavada ārā, pie dabas krūts, lai ļautos dažādām sportiskām aktivitātēm, rīkotu kopīgas pasēdēšanas draugu lokā un, protams, lai gatavotu ēdienu un baudītu to. Neapstrīdams pavasara un vasaras sezonu ārā gatavoto ēdienu karalis ir šašliks. 

Foto: shutterstock.com

 

Šašlika marinādes

 

Šašliks ir tāds gaļas ēdiens, kuru var pagatavot ļoti daudz dažādos veidos, no dažādu mājlopu un mājputnu gaļas, tāpēc šašlika recepšu daudzveidība ir gandrīz bezgalīga. Turklāt jau izceptu šašliku iespējams pasniegt ar dažādām piedevām, mērcēm un dzērieniem (lasīt vairāk), kas šašlika garšu paspilgtina vai izmaina pilnībā.

 

Tomēr šašlika garšu visbūtiskāk ietekmē tieši marināde, kurā gaļa tiek turēta pirms cepšanas. Marinādi var veidot no dažādiem šķidrumiem, dārzeņiem, augļiem, garšaugiem, garšvielām, piena produktiem un mērcēm. Marinējot gaļu, būtu jāievēro nosacījums, ka šašliks marinādē jātur vismaz diennakti, lai gaļa uzsūktu marinādes garšu un tās ietekmē kļūtu mīkstāka.

 

Kādas ir zināmākās šašlika marinādes?

 

  • Adžika marināde;
  • Majonēzes marināde;
  • Kefīra marināde;
  • Alus marināde (lasīt vairāk);
  • Etiķa un sīpolu marināde;
  • Sinepju marināde;
  • Minerālūdens marināde;
  • Apelsīnu sulas marināde;
  • Vīna marināde (lasīt vairāk);
  • Jogurta marināde u.c.

 

 

Protams, marināžu daudzveidība ir raibu raibā, tāpēc katrā gatavošanas reizē vari pamēģināt citu marinādi, bet vari arī eksperimentēt, marinādēm izmantojot kadiķogas, medu, brūklenes, dzērvenes un citus produktus, kas labi garšo kopā ar gaļu.

 

Marinējot gaļu, jāņem vērā tas, ka mazi un vidēji lieli šašlika gabali iemarinējas un ir gatavi cepšanai ātrāk, nekā lieli gaļas gabali. Šašlika marinēšanas ilgumu ietekmē arī gaļa, kāda tiek izmantota šašlika gatavošanai, jo, piemēram, vistas gaļa iemarinējas daudz ātrāk nekā cūkgaļa vai liellopa gaļa.

 

Griežot gaļu šašlikam, vajadzētu censties gabalus griezt vienādos izmēros, lai, kad tos cepsi, nerastos situācija, kad mazākie gabali uz iesma ir jau gatavi, bet lielākie vēl pusjēli.

 

Turklāt der atcerēties, ka šašliks iegūs tam tik ļoti raksturīgo un patīkamo garšu un smaržu tikai tad, ja tas tiks gatavots uz oglēm. Uz elektriskā grila vai pannas cepts šašliks negaršo ne tuvu tā, kā uz oglēm ceptais.

 

Eksperta viedoklis:

 

Pavārs no restorāna „Apšeron” apgalvo, ka vislabāk šašlika marinādei izmantot sāli, piparus un sīpolus, jo tie nenomāc gaļas garšu, bet nekādā gadījumā gaļas marinādei nevajadzētu izmantot etiķi, kas sausina gaļu un nomāc tās garšu. Šašliku vislabāk cept virs sārti kvēlojošām, bet ne degošām, oglēm.  Turklāt vajadzētu atcerēties, ka šašliku cepšanas laikā nebūtu vēlams aplaistīt ar ūdeni, jo tad gaļa kļūst sausa. Parasti nepieciešama vidēji pusstunda, lai izceptu šašliku, un cepšanas laiku nevajadzētu censties saīsināt, paaugstinot cepšanas temperatūru. Gatavo zivs šašliku vislabāk pasniegt kopā ar rīsiem, vistas šašliku ar kartupeļiem, bet jēra šašliku ar uz oglēm ceptiem dārzeņiem. 


Īsa pamācība galda klāšanā (2)
Vedot draugus uz restorānu, par galda klāšanu, protams, nav jādomā, bet katram cilvēkam nācies vismaz pāris reizes savās mājās uzņemt ciemiņus un šādās reizēs aktuāls ir jautājums, kā tad pareizi uzklāt galdu? Padomi galda klāšanā Galda klāšana nav nemaz tik sarežģīts process, kā tas sākotnēji varētu šķist, jo, ja tiek ievēroti...
„Tandoor” krāsnī cepta maize
Daudzu Āzijas valstu nacionālā virtuve (lasīt vairāk) nav iedomāja...
Itālijas vīni un to saderība ar ēdieniem
Daudzās valstīs, arī Itālijā, vīns ir neiztrūkstošs maltītes papildinājums – šis dzēriens spēj ēdiena baudīšanu pacelt jaunā līmenī, bagātinot ēdiena garšu. Tomēr, lai vīns spētu ēdienu papildināt, bū...
Azerbaidžāņu virtuve
Daudziem varētu šķist, ka azerbaidžāņu ēdieni ir kaut kas eksotisks un tāds, ko nobaudījusi tikai neliela daļa cilvēku, kas dzīvo ārpus Azerbaidžānas, bet patiesība ir tāda, ka šīs valsts nacionālos ēdienus ir nobaudījis gandrīz katrs Ei...
Jēra gaļas uzturvērtība un gatavošana
Jēra gaļas ēdieni noteikti uzskatāmi par delikatesēm, jo jēra gaļa lielākoties tiek izmantota svētku ēdienu gatavošanā, turklāt to nemaz nav tik vienkārši iegādāties kā, piemēram, vistas, liellopa vai cūkas gaļu. Gandr...
Zupu gatavošana
Dažādas zupas cilvēkiem būtu jāēd regulāri, jo tās ir būtiska veselīga uztura sastāvdaļa, turklāt tās palīdz uzņemt nepieciešamo šķidruma daudzumu, kontrolēt svaru, kā arī nodrošina organismam nepieciešamo dārzeņu ikdienas devu. Viena...
Alus labai veselībai
Alus ir trešais populārākais dzēriens pasaulē uzreiz pēc ūdens un tējas, bet no alkoholiskajiem dzērieniem tas ir pats populārākais. Ne velti šo dzērienu iecienījuši cilvēki visā pasaulē, jo tas ne tikai lieliski papildina ēdienu, bet...
Austeru pagatavošana un uzturvērtība
Jau kopš seniem laikiem cilvēki savā uzturā lieto austeres un citus jūras produktus, jo tie sniedz ne tikai sāta sajūtu, remdējot izsalkumu, bet ir arī labam izskatam un veselībai nepieciešamo vielu avots. Katram gardēdim...
Pastas veidi un tās gatavošana
Daudzi domā, ka pasta un makaroni ir viens un tas pats, bet patiesība ir tāda, ka zem vārda „pasta” slēpjas vesels kulinārijas atzars, jo pastu veidu ir tik daudz, ka tos ir gandrīz neiespējami uzskaitīt. Interesanti fa...
Zivis un jūras veltes veselībai
Nav nekāds noslēpums, ka viena no labas veselības un ilga mūža atslēgām ir tieši zivis un dažādās jūras veltes. Ne bez iemesla Āzijas valstīs (lasīt vairāk), kur jūras veltes un zivis ir augstā cieņā, iedzīvotāju vidējais dzīves ilg...
Itāļu virtuve un nacionālie ēdieni
Itāļu virtuve ir izslavēta un iecienīta visā pasaulē tik ļoti, ka nav pat jādodas uz Itāliju, lai nobaudītu tradicionālos itāļu ēdienus, jo itāļu restorāni, picērijas un kafejnīcas ir gandrīz katrā valstī. Arī Latvijā ir daudz ēdinā...
Ķīniešu un japāņu virtuve un nacionālie ēdieni
Ķīnā un Japānā ēdiena gatavošana ir māksla, ko rūpīgi nosaka dažādas tradīcijas un reģionālās īpatnības, kuras ciena un ievēro katrs japānis un ķīnietis...
Āzijas virtuve un nacionālie ēdieni
Āzijas virtuve noteikti šķitīs tuva cilvēkiem, kas iecienījuši ļoti asus ēdienus, jo Āzijas ēdieni vienmēr tiek papildināti ar asām garšvielām, kas piešķir tiem tik ļoti raksturīgo garšu. Turklāt nav kāds vi...
Gruzīnu virtuve un nacionālie ēdieni
Tradicionālie gruzīnu ēdieni jānogaršo vismaz vienreiz mūžā, jo gruzīnu virtuve visā pasaulē izslavēta kā viena no labākajām un daudzveidīgākajām. Izslavēta ir arī gruzīnu galda kultūra un viesmīlība, kas katru ēdienreizi pada...
Latviešu virtuve un nacionālie ēdieni
Latviešu virtuve pārsvarā sastāv no tradicionālajiem lauksaimnieku un zvejnieku ēdieniem, kas tiek celti galdā jau desmitgadēm un simtgadēm ilgi, turklāt būtisku ietekmi uz latviešu nacionālo virtuvi atstājis arī ģeogrāf...
Krievu virtuve un nacionālie ēdieni (4)
Tradicionālie krievu ēdieni ikdienā tiek baudīti ne tikai Krievijā, bet arī visās bijušās Padomju Savienības valstīs, kurās krievu virtuves ietekme spēcīgi jūtama joprojām. Daudzviet pasaulē krievu ēdieni tiek uzskatīti par savd...
Izklaides iespējas Rīgā ziemā
Rīga tiek uzskatīta par Ziemassvētku eglītes dzimteni, jo tieši Latvijas galvaspilsētā pirms vairāk nekā piecsimt gadiem pirmoreiz tika pušķota egle, tāpēc ziemā Rīgā valda īpaša atmosfēra, kuru vērts izbaudīt. Zie...
Izklaides iespējas Rīgā pavasarī (1)
Pavasarī izklaides iespējas Rīgā kļūst plašākas, jo sniegs nokūst, atkal ļaujot cilvēkiem doties atpūsties pilsētas parkos, bet kafejnīcas un restorāni atver vasaras terases, kurās baudīt ēdienu, elpojot pavasarīgo pilsētas gaisu...
Atpūtas iespējas Jūrmalā ziemā
Par spīti tam, ka zemi klāj sniegs un sals kniebj degunā, Jūrmalā ziemā iespējams izbaudīt gan izklaides tropiskā gaisotnē, gan sasildīt savu miesu labāk nekā karstākajā vasaras dienā. Ko būtu ieteicams apmeklēt Jūrmalā, kad aiz loga p...
Atpūtas iespējas Rīgā rudenī (1)
Rudenī vairākas izklaides vietas dodas atpūtā līdz nākamajai vasarai, bet citas tikai sāk savu darbību, tādējādi aizpildot aktivitāšu kalendāru. Kādas izklaides iespējas paveras Rīgā, kad iestājies rudens? Kalnciema ielas kva...
Atpūtas iespējas Jūrmalā vasarā
Vasara ir labākais laiks, lai dotos uz Jūrmalu, jo tad paveras visplašākās atpūtas iespējas, kuras izbaudīt sabrauc cilvēki no visām pasaules malām. Kādas ir atpūtas iespējas Jūrmalā, kad iestājusies vasara? Minēsim dažas...
Atpūtas iespējas Jūrmalā rudenī
Atpūtas iespējas Jūrmalā neizsīkst arī tad, kad sācies rudens, jo šai pilsētai vienmēr ir ko piedāvāt cilvēkiem, kas vēlas atpūsties un izklaidēties. Apmeklējot Jūrmalu rudenī, vajadzētu pievērst uzmanību šādām atpūt...
Šajā mājaslapā tiek izmantotas sīkdatnes jeb cookies, lai nodrošinātu jums ērtāku un drošāku mājaslapas lietošanas pieredzi. Turpinot pārlūka sesiju vai nospiežot pogu "Piekrītu", jūs apstiprināt, ka piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Piekrišanu jebkurā laikā var atsaukt, mainot pārlūka iestatījumus un izdzēšot saglabātās sīkdatnes. Sīkdatņu izmantošanas politika
Piekrītu Vairāk info