Atpūtas iespējas Jūrmalā neizsīkst arī tad, kad sācies rudens, j...
Pavasarī izklaides iespējas Rīgā kļūst plašākas, jo sniegs ...
Nav nekāds noslēpums, ka viena no labas veselības un ilga mūža atsl...
Daudzu Āzijas valstu nacionālā virtuve (lasīt vairāk) nav iedomāja...

Zupu gatavošana

Jūnijs, 2014

Dažādas zupas cilvēkiem būtu jāēd regulāri, jo tās ir būtiska veselīga uztura sastāvdaļa, turklāt tās palīdz uzņemt nepieciešamo šķidruma daudzumu, kontrolēt svaru, kā arī nodrošina organismam nepieciešamo dārzeņu ikdienas devu. Viena lieta ir zupu ēšana, bet pavisam kas cits ir to gatavošana, tāpēc aktuāls ir jautājums – kā pagatavot gardu zupu? 

Foto: shutterstock.com

 

Zupu gatavošana

 

Protams, zupu var doties nobaudīt uz kādu restorānu vai kafejnīcu (lasīt vairāk), bet, lai mājas apstākļos tiktu pie zupas, tā vispirms ir jāpagatavo. Lai zupa vienmēr izdotos garda un veselīga, ir jāzina pamatnosacījumi, kas būtu jāievēro, gatavojot zupas.

 

Sāksim ar zupu veidiem:

 

  • Aukstās zupas;
  • piena zupas;
  • veģetārās zupas;
  • gaļas zupas;
  • zivju zupas (lasīt vairāk);
  • sēņu zupas;
  • biezzupas;
  • citas zupas.

 

Lielākoties zupu pamatā ir gaļas, sēņu vai dārzeņu buljons, bet ir zupas, kurām buljonu neizmanto – piemēram, aukstajām un piena zupām. Ja tiek gatavotas buljona zupas, tad labs buljons jau ir puse no panākumiem ceļā uz gardu zupu, bet kā tad tikt pie garda buljona un kā gatavot zupu tālāk, kad buljons jau gatavs?

 

 

Padomi zupu gatavošanā

 

  • Gaļas buljona vārīšanai vislabāk izmantot kaulus, jo tajos ir vielas, kas buljonu padarīs aromātisku, garšīgu un izteiksmīgu;
  • Vārot buljonu, svarīgi regulāri nosmelt putas, lai tās nesaduļķotu buljonu;
  • Buljona vārīšanas procesā ūdenim var pievienot arī rupji sagrieztus burkānus, sīpolus, puravus, selerijas un citas garšsaknes;
  • Garšsaknes pirms pievienošanas vēlams nedaudz apcept eļļā, jo tad buljona garša būs spēcīgāka, turklāt, eļļā apcepti burkāni piešķirs buljonam skaistu, viegli oranžu nokrāsu;
  • Gaļas buljonu vēlams vārīt vismaz pāris stundas, lai tā garša būtu piesātināta un izteiksmīga;
  • Kad buljons ir gatavs, to nokāš un turpina vārīt, atbilstošā secībā pievienojot konkrētajai zupai nepieciešamās sastāvdaļas;
  • Dārzeņu pievienošanas secība zupai ir svarīga, jo dažādu dārzeņu vārīšanas ilgums līdz gatavībai ir atšķirīgs – zaļie zirnīši, kāposti, burkāni parasti jāliek vārīties pirmie, bet tikai 10-20 minūtes pirms zupas gatavības jāpievieno kartupeļi, rīsi, makaroni, frikadeles u.c. sastāvdaļas;
  • Lai biezzupas un veģetārās zupas padarītu sātīgākas, tām var pievienot kausēto sieru;
  • Lai padarītu biezzupu interesantāku, tai pēc blendēšanas var pievienot vārītu dārzeņu vai gaļas gabaliņus un zaļumus;
  • Gatavojot zupu, ievēro receptē sniegtos norādījumus, bet, ja improvizē, noteikti nepārcenties ar garšvielām, jo labāk, lai garšvielu ir mazāk, nekā par daudz.

 

Zupas būtu vēlams ēst katru otro dienu, lai nodrošinātu labu zarnu trakta darbību un ļautu savam kuņģim atpūsties no smagās, sausās pārtikas, kuru vairums cilvēku uzņem katru dienu. Rūpēsimies par savu veselību un lutināsim sevi ar gardām, sātīgām un veselīgām zupām biežāk! 

 

Restorāni, kuros iespējams nobaudīt gardas zupas: 

 

Restorāns „Alberta 13”

 

Adrese: Alberta iela 13, Rīga

Telefons: +371 67039213

Komentārs: Pirmais, ko pamanīsiet, ienākot „Alberta 13” restorānā, būs smalkais un mājīgais Jūgendstila interjers, kas lieliski papildina ēdiena baudīšanas procesu. „Alberta 13” strādā profesionāli pavāri, kas restorāna apmeklētājiem piedāvā nobaudīt gardus latviešu ēdienus un izsmalcinātus zivju un jūras velšu ēdienus, kā arī daudz ko citu. Restorāns skaista interjera un gardu ēdienu cienītājiem. 

 

"Felicita" 

 

Adrese: Skārņu iela 22, Rīga, Latvija

Telefons +371 67205428

Komentārs: "Felicita" ir viens no labākajiem itāļu restorāniem Latvijā, kurā iespējams nobaudīt tradicionālos itāļu ēdienus un vīnus. Restorāns izceļas ar augstas klases apkalpošanu, rūpīgi pārdomātu interjeru un atmosfēru, kas liks katram "Felicita" apmeklētājam sajust Itālijas garšu un burvību. Šo restorānu noteikti novērtēs laba vīna cienītāji, jo ēdienkartē atrodamos vīnus iespējams baudīt ne tikai restorānā, bet arī iegādāties līdzņemšanai. Katra maltīte šajā restorānā ir skaists notikums. 

 

Restorāns "Salve" 

 

Adrese: Rātslaukums 5, Rīga, LV-1050

Telefons: +371 67044317

Komentārs: Restorāns "Salve" saviem apmeklētājiem piedāvā nobaudīt pilsētnieku virtuves tradīcijas dižkungu gaumē. Restorāna apmeklētāji noteikti novērtēs smalko un mājīgo interjeru, kurš ieturēts holandiešu gaumē. Tomēr galvenais restorānā "Salve" ir nacionālās virtuves ēdieni, kurus pagatavojuši starptautiski izglītoti pavāri, uzsverot latvisko ēdienu burvību un tiem raksturīgo garšu. 


Šašlika gatavošana
Iestājoties pavasarim, cilvēki daudz vairāk laika pavada ārā, pie dabas krūts, lai ļautos dažādām sportiskām aktivitātēm, rīkotu kopīgas pasēdēšanas draugu lokā un, protams, lai gatavotu ēdienu un baudītu to. Neapstrīdams pavasara un vasaras sezonu ārā gatavoto ēdienu karalis ir šašliks. Šašlika marinādes Šašliks ir tāds gaļas ē...
Īsa pamācība galda klāšanā (2)
Vedot draugus uz restorānu, par galda klāšanu, protams, nav jād...
„Tandoor” krāsnī cepta maize
Daudzu Āzijas valstu nacionālā virtuve (lasīt vairāk) nav iedomājama bez speciālā cilindra formas krāsnī jeb „tandoor” ceptās maizes, kas tiek gatavota, pielipinot maizes mīklu pie karstajām krāsns sienām. Āzijas kultūrā ...
Itālijas vīni un to saderība ar ēdieniem
Daudzās valstīs, arī Itālijā, vīns ir neiztrūkstošs maltītes papildinājums – šis dzēriens spēj ēdiena baudīšanu pacelt jaunā līmenī, bagātinot ēdiena garšu. Tomēr, lai vīns spētu ēdienu papildināt, bū...
Azerbaidžāņu virtuve
Daudziem varētu šķist, ka azerbaidžāņu ēdieni ir kaut kas eksotisks un tāds, ko nobaudījusi tikai neliela daļa cilvēku, kas dzīvo ārpus Azerbaidžānas, bet patiesība ir tāda, ka šīs valsts nacionālos ēdienus ir nobaudījis gandrīz katrs Ei...
Jēra gaļas uzturvērtība un gatavošana
Jēra gaļas ēdieni noteikti uzskatāmi par delikatesēm, jo jēra gaļa lielākoties tiek izmantota svētku ēdienu gatavošanā, turklāt to nemaz nav tik vienkārši iegādāties kā, piemēram, vistas, liellopa vai cūkas gaļu. Gandr...
Alus labai veselībai
Alus ir trešais populārākais dzēriens pasaulē uzreiz pēc ūdens un tējas, bet no alkoholiskajiem dzērieniem tas ir pats populārākais. Ne velti šo dzērienu iecienījuši cilvēki visā pasaulē, jo tas ne tikai lieliski papildina ēdienu, bet...
Austeru pagatavošana un uzturvērtība
Jau kopš seniem laikiem cilvēki savā uzturā lieto austeres un citus jūras produktus, jo tie sniedz ne tikai sāta sajūtu, remdējot izsalkumu, bet ir arī labam izskatam un veselībai nepieciešamo vielu avots. Katram gardēdim...
Pastas veidi un tās gatavošana
Daudzi domā, ka pasta un makaroni ir viens un tas pats, bet patiesība ir tāda, ka zem vārda „pasta” slēpjas vesels kulinārijas atzars, jo pastu veidu ir tik daudz, ka tos ir gandrīz neiespējami uzskaitīt. Interesanti fa...
Zivis un jūras veltes veselībai
Nav nekāds noslēpums, ka viena no labas veselības un ilga mūža atslēgām ir tieši zivis un dažādās jūras veltes. Ne bez iemesla Āzijas valstīs (lasīt vairāk), kur jūras veltes un zivis ir augstā cieņā, iedzīvotāju vidējais dzīves ilg...
Itāļu virtuve un nacionālie ēdieni
Itāļu virtuve ir izslavēta un iecienīta visā pasaulē tik ļoti, ka nav pat jādodas uz Itāliju, lai nobaudītu tradicionālos itāļu ēdienus, jo itāļu restorāni, picērijas un kafejnīcas ir gandrīz katrā valstī. Arī Latvijā ir daudz ēdinā...
Ķīniešu un japāņu virtuve un nacionālie ēdieni
Ķīnā un Japānā ēdiena gatavošana ir māksla, ko rūpīgi nosaka dažādas tradīcijas un reģionālās īpatnības, kuras ciena un ievēro katrs japānis un ķīnietis...
Āzijas virtuve un nacionālie ēdieni
Āzijas virtuve noteikti šķitīs tuva cilvēkiem, kas iecienījuši ļoti asus ēdienus, jo Āzijas ēdieni vienmēr tiek papildināti ar asām garšvielām, kas piešķir tiem tik ļoti raksturīgo garšu. Turklāt nav kāds vi...
Gruzīnu virtuve un nacionālie ēdieni
Tradicionālie gruzīnu ēdieni jānogaršo vismaz vienreiz mūžā, jo gruzīnu virtuve visā pasaulē izslavēta kā viena no labākajām un daudzveidīgākajām. Izslavēta ir arī gruzīnu galda kultūra un viesmīlība, kas katru ēdienreizi pada...
Latviešu virtuve un nacionālie ēdieni
Latviešu virtuve pārsvarā sastāv no tradicionālajiem lauksaimnieku un zvejnieku ēdieniem, kas tiek celti galdā jau desmitgadēm un simtgadēm ilgi, turklāt būtisku ietekmi uz latviešu nacionālo virtuvi atstājis arī ģeogrāf...
Krievu virtuve un nacionālie ēdieni (4)
Tradicionālie krievu ēdieni ikdienā tiek baudīti ne tikai Krievijā, bet arī visās bijušās Padomju Savienības valstīs, kurās krievu virtuves ietekme spēcīgi jūtama joprojām. Daudzviet pasaulē krievu ēdieni tiek uzskatīti par savd...
Izklaides iespējas Rīgā ziemā
Rīga tiek uzskatīta par Ziemassvētku eglītes dzimteni, jo tieši Latvijas galvaspilsētā pirms vairāk nekā piecsimt gadiem pirmoreiz tika pušķota egle, tāpēc ziemā Rīgā valda īpaša atmosfēra, kuru vērts izbaudīt. Zie...
Izklaides iespējas Rīgā pavasarī (1)
Pavasarī izklaides iespējas Rīgā kļūst plašākas, jo sniegs nokūst, atkal ļaujot cilvēkiem doties atpūsties pilsētas parkos, bet kafejnīcas un restorāni atver vasaras terases, kurās baudīt ēdienu, elpojot pavasarīgo pilsētas gaisu...
Atpūtas iespējas Jūrmalā ziemā
Par spīti tam, ka zemi klāj sniegs un sals kniebj degunā, Jūrmalā ziemā iespējams izbaudīt gan izklaides tropiskā gaisotnē, gan sasildīt savu miesu labāk nekā karstākajā vasaras dienā. Ko būtu ieteicams apmeklēt Jūrmalā, kad aiz loga p...
Atpūtas iespējas Rīgā rudenī (1)
Rudenī vairākas izklaides vietas dodas atpūtā līdz nākamajai vasarai, bet citas tikai sāk savu darbību, tādējādi aizpildot aktivitāšu kalendāru. Kādas izklaides iespējas paveras Rīgā, kad iestājies rudens? Kalnciema ielas kva...
Atpūtas iespējas Jūrmalā vasarā
Vasara ir labākais laiks, lai dotos uz Jūrmalu, jo tad paveras visplašākās atpūtas iespējas, kuras izbaudīt sabrauc cilvēki no visām pasaules malām. Kādas ir atpūtas iespējas Jūrmalā, kad iestājusies vasara? Minēsim dažas...
Atpūtas iespējas Jūrmalā rudenī
Atpūtas iespējas Jūrmalā neizsīkst arī tad, kad sācies rudens, jo šai pilsētai vienmēr ir ko piedāvāt cilvēkiem, kas vēlas atpūsties un izklaidēties. Apmeklējot Jūrmalu rudenī, vajadzētu pievērst uzmanību šādām atpūt...
Šajā mājaslapā tiek izmantotas sīkdatnes jeb cookies, lai nodrošinātu jums ērtāku un drošāku mājaslapas lietošanas pieredzi. Turpinot pārlūka sesiju vai nospiežot pogu "Piekrītu", jūs apstiprināt, ka piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Piekrišanu jebkurā laikā var atsaukt, mainot pārlūka iestatījumus un izdzēšot saglabātās sīkdatnes. Sīkdatņu izmantošanas politika
Piekrītu Vairāk info