Atpūtas iespējas Jūrmalā neizsīkst arī tad, kad sācies rudens, j...
Daudzu Āzijas valstu nacionālā virtuve (lasīt vairāk) nav iedomāja...
Vedot draugus uz restorānu, par galda klāšanu, protams, nav jād...
Daudzi domā, ka pasta un makaroni ir viens un tas pats, bet patiesīb...

Ķīniešu un japāņu virtuve un nacionālie ēdieni

Janvāris, 2014

Ķīnā un Japānā ēdiena gatavošana ir māksla, ko rūpīgi nosaka dažādas tradīcijas un reģionālās īpatnības, kuras ciena un ievēro katrs japānis un ķīnietis. Japāņu un ķīniešu ēdieni ir izslavēti visā pasaulē, jo tie ir veselīgi, lielākoties diētiski un ārkārtīgi gardi. Tieši tāpēc visā pasaulē populāri un plaši izplatīti ir ķīniešu un japāņu restorāni. Katrs, kurš vēlas iepazīt japāņu vai ķīniešu virtuvi, atradīs tajā ko sev piemērotu – suši, nūdeles, sakē, dažādi pagatavotas jūras veltes, savdabīgus saldumus un daudz ko citu.

Foto: shutterstock.com

 

Japāņu un ķīniešu tradicionālie ēdieni

 

Ķīniešu tradicionālie ēdieni ir ļoti plašs jēdziens, jo Ķīna ir milzīga valsts un katrā Ķīnas reģionā tradicionālo ēdienu dažādība ir raibu raibā, tāpēc arī ķīniešu virtuve ir viena no interesantākajām visā pasaulē. Tomēr ir pamatlietas, bez kurām ķīniešu virtuvi būtu grūti iedomāties. Rīsi, sojas mērce, nūdeles, kvieši, sojas pupas, dažādi dārzeņi, garšaugi un garšvielas ir tās pamatlietas, kas ēdienu pagatavošanā tiek izmantotas visā Ķīnā. Protams, Ķīna nav iedomājama bez diviem galvenajiem dzērieniem – tējas un rīsu vīna. Katrā kārtīgā ķīniešu mājā ir jābūt tējai un ar tējas dzeršanu tiek gan uzsākta, gan pabeigta katra maltīte.

{{{klienti-reklama}}}

Tradicionālā ķīniešu maltītē netiek izmantoti individuālie trauki, jo ēdiens ar irbulīšiem tiek ņemts no kopējiem traukiem. Daudzos restorānos gan šis princips netiek ievērots, bet ģimeniskās maltītēs vienmēr tiek ēsts tikai no kopējiem traukiem.

 

Visspilgtāk ķīniešu virtuvi raksturo rīsi (visbiežāk tvaicēti) ar dažādām piedevām, dažādu veidu nūdeļu zupas, Pekinas pīle, tofu, jiaozi jeb ķīniešu pelmeņi, kas tiek pildīti arī ar garnelēm, vokpannā cepti dārzeņi un dažādas jūras veltes. No saldajiem ēdieniem ķīnieši ir iecienījuši saldējumu, kūciņas un citus konditorejas izstrādājumus, kā arī dažādas augļu želejas, kuru pagatavošanā tiek izmantots agars.

 

Japāņu virtuvei ir ļoti daudz kā kopīga ar ķīniešu virtuvi, bet ir arī lietas, kas šo valstu tradicionālo ēdienu klāstā ir atšķirīgas. Daudzi domā, ka Japānā cilvēki ēd tikai suši, bet tā nebūt nav, jo arī Japānā valda ēdienu daudzveidība.

 

Tradicionālo japāņu ēdienu pagatavošanā lielākoties tiek izmantoti rīsi, dažādas sojas mērces, nūdeles, aļģes, jūras kāposti, dažādi dārzeņi, sēnes, paipalu olas, vistas gaļa un subprodukti, ginka augļi, kastaņi, piena produkti, dažādi augļi, zivis un citas jūras veltes. Tomēr tas arī nav viss, jo japāņi ēdienu pagatavošanā izmanto ļoti daudz un dažādus valstī pieejamos produktus. Mājlopu gaļu japāņi cenšas izmantot minimāli, bet zivis Japānā tiek ēstas lielos daudzumos.

 

Vairumā japāņu ēdienu galvenā sastāvdaļa ir rīsi, kas papildināti ar dažādām piedevām – tieši rīsu ēdieni (arī suši) visspilgtāk raksturo Japānas virtuvi. Neiztrūkstoša japāņu virtuves daļa ir arī saldie kartupeļi, sojas mērces,  tofu siers, eļļā vārītas jūras veltes vai dārzeņi, kas iepriekš mērcēti plānā mīklā, dažādu veidu nūdeļu zupas, zaļās tējas saldējums un Dorayaki pankūkas, kas pildītas ar saldu adzuki pupiņu pastu. Populārākie japāņu dzērieni bez šaubām ir dažādas tējas un sakē jeb rīsu vīns.

 

Ķīniešu un japāņu virtuve

 

Suši cienītājiem Latvijā būs daudz ko baudīt, jo vairāki restorāni piedāvā plašu ķīniešu un japāņu ēdienu klāstu. Restorāni arī vizuāli ir pielāgojušies savai ēdienkartei, piedāvājot izbaudīt tipisku Japānas un Ķīnas interjeru.

 

Restorāns  „ČaBei”

 

Adrese: Mellužu prospekts 11, Melluži, Jūrmala, LV-2008

Telefons: 67768076

Komentāts: Ķīniešu un japāņu virtuve.

 

 

Restorāns „lLPatio  PlanetaSushi”

 

Adrese: Jomas iela 63, lit.1, Majori, Jūrmala, LV-2015

Telefons: 67896096

 

Komentārs: " lLPatio  PlanetaSushi " ir japāņu virtuves restorānu tīkls, kurā apvienotas oriģinālas receptes un tradīcijas ar mūsdienu  dizainu un jaunākajām  tehnoloģijām.

Restorānā var baudīt mierīgu atmosfēru, kuru papildina atbilstoša japāņu mūzika. "PlanetaSushi" restorānos apmeklētajiem tiek piedāvāti vairāk nekā 50 veidu suši un sašimi, kā arī citi japāņu virtuves tradicionālie ēdieni.

 

Restorāns „Sue’s Indian Asia”

 

Adrese: Jomas iela 74, Majori, Jūrmala, LV-2015

Telefons: 67755900

Komentārs: Indijas, Ķīnas un Taizemes virtuve ar austrumu atmosfēru un aromātiem.

 


Šašlika gatavošana
Iestājoties pavasarim, cilvēki daudz vairāk laika pavada ārā, pie dabas krūts, lai ļautos dažādām sportiskām aktivitātēm, rīkotu kopīgas pasēdēšanas draugu lokā un, protams, lai gatavotu ēdienu un baudītu to. Neapstrīdams pavasara un vasaras sezonu ārā gatavoto ēdienu karalis ir šašliks. Šašlika marinādes Šašliks ir tāds gaļas ē...
Īsa pamācība galda klāšanā (2)
Vedot draugus uz restorānu, par galda klāšanu, protams, nav jād...
„Tandoor” krāsnī cepta maize
Daudzu Āzijas valstu nacionālā virtuve (lasīt vairāk) nav iedomājama bez speciālā cilindra formas krāsnī jeb „tandoor” ceptās maizes, kas tiek gatavota, pielipinot maizes mīklu pie karstajām krāsns sienām. Āzijas kultūrā ...
Itālijas vīni un to saderība ar ēdieniem
Daudzās valstīs, arī Itālijā, vīns ir neiztrūkstošs maltītes papildinājums – šis dzēriens spēj ēdiena baudīšanu pacelt jaunā līmenī, bagātinot ēdiena garšu. Tomēr, lai vīns spētu ēdienu papildināt, bū...
Azerbaidžāņu virtuve
Daudziem varētu šķist, ka azerbaidžāņu ēdieni ir kaut kas eksotisks un tāds, ko nobaudījusi tikai neliela daļa cilvēku, kas dzīvo ārpus Azerbaidžānas, bet patiesība ir tāda, ka šīs valsts nacionālos ēdienus ir nobaudījis gandrīz katrs Ei...
Jēra gaļas uzturvērtība un gatavošana
Jēra gaļas ēdieni noteikti uzskatāmi par delikatesēm, jo jēra gaļa lielākoties tiek izmantota svētku ēdienu gatavošanā, turklāt to nemaz nav tik vienkārši iegādāties kā, piemēram, vistas, liellopa vai cūkas gaļu. Gandr...
Zupu gatavošana
Dažādas zupas cilvēkiem būtu jāēd regulāri, jo tās ir būtiska veselīga uztura sastāvdaļa, turklāt tās palīdz uzņemt nepieciešamo šķidruma daudzumu, kontrolēt svaru, kā arī nodrošina organismam nepieciešamo dārzeņu ikdienas devu. Viena...
Alus labai veselībai
Alus ir trešais populārākais dzēriens pasaulē uzreiz pēc ūdens un tējas, bet no alkoholiskajiem dzērieniem tas ir pats populārākais. Ne velti šo dzērienu iecienījuši cilvēki visā pasaulē, jo tas ne tikai lieliski papildina ēdienu, bet...
Austeru pagatavošana un uzturvērtība
Jau kopš seniem laikiem cilvēki savā uzturā lieto austeres un citus jūras produktus, jo tie sniedz ne tikai sāta sajūtu, remdējot izsalkumu, bet ir arī labam izskatam un veselībai nepieciešamo vielu avots. Katram gardēdim...
Pastas veidi un tās gatavošana
Daudzi domā, ka pasta un makaroni ir viens un tas pats, bet patiesība ir tāda, ka zem vārda „pasta” slēpjas vesels kulinārijas atzars, jo pastu veidu ir tik daudz, ka tos ir gandrīz neiespējami uzskaitīt. Interesanti fa...
Zivis un jūras veltes veselībai
Nav nekāds noslēpums, ka viena no labas veselības un ilga mūža atslēgām ir tieši zivis un dažādās jūras veltes. Ne bez iemesla Āzijas valstīs (lasīt vairāk), kur jūras veltes un zivis ir augstā cieņā, iedzīvotāju vidējais dzīves ilg...
Itāļu virtuve un nacionālie ēdieni
Itāļu virtuve ir izslavēta un iecienīta visā pasaulē tik ļoti, ka nav pat jādodas uz Itāliju, lai nobaudītu tradicionālos itāļu ēdienus, jo itāļu restorāni, picērijas un kafejnīcas ir gandrīz katrā valstī. Arī Latvijā ir daudz ēdinā...
Āzijas virtuve un nacionālie ēdieni
Āzijas virtuve noteikti šķitīs tuva cilvēkiem, kas iecienījuši ļoti asus ēdienus, jo Āzijas ēdieni vienmēr tiek papildināti ar asām garšvielām, kas piešķir tiem tik ļoti raksturīgo garšu. Turklāt nav kāds vi...
Gruzīnu virtuve un nacionālie ēdieni
Tradicionālie gruzīnu ēdieni jānogaršo vismaz vienreiz mūžā, jo gruzīnu virtuve visā pasaulē izslavēta kā viena no labākajām un daudzveidīgākajām. Izslavēta ir arī gruzīnu galda kultūra un viesmīlība, kas katru ēdienreizi pada...
Latviešu virtuve un nacionālie ēdieni
Latviešu virtuve pārsvarā sastāv no tradicionālajiem lauksaimnieku un zvejnieku ēdieniem, kas tiek celti galdā jau desmitgadēm un simtgadēm ilgi, turklāt būtisku ietekmi uz latviešu nacionālo virtuvi atstājis arī ģeogrāf...
Krievu virtuve un nacionālie ēdieni (4)
Tradicionālie krievu ēdieni ikdienā tiek baudīti ne tikai Krievijā, bet arī visās bijušās Padomju Savienības valstīs, kurās krievu virtuves ietekme spēcīgi jūtama joprojām. Daudzviet pasaulē krievu ēdieni tiek uzskatīti par savd...
Izklaides iespējas Rīgā ziemā
Rīga tiek uzskatīta par Ziemassvētku eglītes dzimteni, jo tieši Latvijas galvaspilsētā pirms vairāk nekā piecsimt gadiem pirmoreiz tika pušķota egle, tāpēc ziemā Rīgā valda īpaša atmosfēra, kuru vērts izbaudīt. Zie...
Izklaides iespējas Rīgā pavasarī (1)
Pavasarī izklaides iespējas Rīgā kļūst plašākas, jo sniegs nokūst, atkal ļaujot cilvēkiem doties atpūsties pilsētas parkos, bet kafejnīcas un restorāni atver vasaras terases, kurās baudīt ēdienu, elpojot pavasarīgo pilsētas gaisu...
Atpūtas iespējas Jūrmalā ziemā
Par spīti tam, ka zemi klāj sniegs un sals kniebj degunā, Jūrmalā ziemā iespējams izbaudīt gan izklaides tropiskā gaisotnē, gan sasildīt savu miesu labāk nekā karstākajā vasaras dienā. Ko būtu ieteicams apmeklēt Jūrmalā, kad aiz loga p...
Atpūtas iespējas Rīgā rudenī (1)
Rudenī vairākas izklaides vietas dodas atpūtā līdz nākamajai vasarai, bet citas tikai sāk savu darbību, tādējādi aizpildot aktivitāšu kalendāru. Kādas izklaides iespējas paveras Rīgā, kad iestājies rudens? Kalnciema ielas kva...
Atpūtas iespējas Jūrmalā vasarā
Vasara ir labākais laiks, lai dotos uz Jūrmalu, jo tad paveras visplašākās atpūtas iespējas, kuras izbaudīt sabrauc cilvēki no visām pasaules malām. Kādas ir atpūtas iespējas Jūrmalā, kad iestājusies vasara? Minēsim dažas...
Atpūtas iespējas Jūrmalā rudenī
Atpūtas iespējas Jūrmalā neizsīkst arī tad, kad sācies rudens, jo šai pilsētai vienmēr ir ko piedāvāt cilvēkiem, kas vēlas atpūsties un izklaidēties. Apmeklējot Jūrmalu rudenī, vajadzētu pievērst uzmanību šādām atpūt...
Šajā mājaslapā tiek izmantotas sīkdatnes jeb cookies, lai nodrošinātu jums ērtāku un drošāku mājaslapas lietošanas pieredzi. Turpinot pārlūka sesiju vai nospiežot pogu "Piekrītu", jūs apstiprināt, ka piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Piekrišanu jebkurā laikā var atsaukt, mainot pārlūka iestatījumus un izdzēšot saglabātās sīkdatnes. Sīkdatņu izmantošanas politika
Piekrītu Vairāk info