Ķīnā un Japānā ēdiena gatavošana ir māksla, ko rūpīgi nosaka dažādas tradīcijas un reģionālās īpatnības, kuras ciena un ievēro katrs japānis un ķīnietis. Japāņu un ķīniešu ēdieni ir izslavēti visā pasaulē, jo tie ir veselīgi, lielākoties diētiski un ārkārtīgi gardi. Tieši tāpēc visā pasaulē populāri un plaši izplatīti ir ķīniešu un japāņu restorāni. Katrs, kurš vēlas iepazīt japāņu vai ķīniešu virtuvi, atradīs tajā ko sev piemērotu – suši, nūdeles, sakē, dažādi pagatavotas jūras veltes, savdabīgus saldumus un daudz ko citu.
Japāņu un ķīniešu tradicionālie ēdieni
Ķīniešu tradicionālie ēdieni ir ļoti plašs jēdziens, jo Ķīna ir milzīga valsts un katrā Ķīnas reģionā tradicionālo ēdienu dažādība ir raibu raibā, tāpēc arī ķīniešu virtuve ir viena no interesantākajām visā pasaulē. Tomēr ir pamatlietas, bez kurām ķīniešu virtuvi būtu grūti iedomāties. Rīsi, sojas mērce, nūdeles, kvieši, sojas pupas, dažādi dārzeņi, garšaugi un garšvielas ir tās pamatlietas, kas ēdienu pagatavošanā tiek izmantotas visā Ķīnā. Protams, Ķīna nav iedomājama bez diviem galvenajiem dzērieniem – tējas un rīsu vīna. Katrā kārtīgā ķīniešu mājā ir jābūt tējai un ar tējas dzeršanu tiek gan uzsākta, gan pabeigta katra maltīte.
{{{klienti-reklama}}}
Tradicionālā ķīniešu maltītē netiek izmantoti individuālie trauki, jo ēdiens ar irbulīšiem tiek ņemts no kopējiem traukiem. Daudzos restorānos gan šis princips netiek ievērots, bet ģimeniskās maltītēs vienmēr tiek ēsts tikai no kopējiem traukiem.
Visspilgtāk ķīniešu virtuvi raksturo rīsi (visbiežāk tvaicēti) ar dažādām piedevām, dažādu veidu nūdeļu zupas, Pekinas pīle, tofu, jiaozi jeb ķīniešu pelmeņi, kas tiek pildīti arī ar garnelēm, vokpannā cepti dārzeņi un dažādas jūras veltes. No saldajiem ēdieniem ķīnieši ir iecienījuši saldējumu, kūciņas un citus konditorejas izstrādājumus, kā arī dažādas augļu želejas, kuru pagatavošanā tiek izmantots agars.
Japāņu virtuvei ir ļoti daudz kā kopīga ar ķīniešu virtuvi, bet ir arī lietas, kas šo valstu tradicionālo ēdienu klāstā ir atšķirīgas. Daudzi domā, ka Japānā cilvēki ēd tikai suši, bet tā nebūt nav, jo arī Japānā valda ēdienu daudzveidība.
Tradicionālo japāņu ēdienu pagatavošanā lielākoties tiek izmantoti rīsi, dažādas sojas mērces, nūdeles, aļģes, jūras kāposti, dažādi dārzeņi, sēnes, paipalu olas, vistas gaļa un subprodukti, ginka augļi, kastaņi, piena produkti, dažādi augļi, zivis un citas jūras veltes. Tomēr tas arī nav viss, jo japāņi ēdienu pagatavošanā izmanto ļoti daudz un dažādus valstī pieejamos produktus. Mājlopu gaļu japāņi cenšas izmantot minimāli, bet zivis Japānā tiek ēstas lielos daudzumos.
Vairumā japāņu ēdienu galvenā sastāvdaļa ir rīsi, kas papildināti ar dažādām piedevām – tieši rīsu ēdieni (arī suši) visspilgtāk raksturo Japānas virtuvi. Neiztrūkstoša japāņu virtuves daļa ir arī saldie kartupeļi, sojas mērces, tofu siers, eļļā vārītas jūras veltes vai dārzeņi, kas iepriekš mērcēti plānā mīklā, dažādu veidu nūdeļu zupas, zaļās tējas saldējums un Dorayaki pankūkas, kas pildītas ar saldu adzuki pupiņu pastu. Populārākie japāņu dzērieni bez šaubām ir dažādas tējas un sakē jeb rīsu vīns.
Ķīniešu un japāņu virtuve
Suši cienītājiem Latvijā būs daudz ko baudīt, jo vairāki restorāni piedāvā plašu ķīniešu un japāņu ēdienu klāstu. Restorāni arī vizuāli ir pielāgojušies savai ēdienkartei, piedāvājot izbaudīt tipisku Japānas un Ķīnas interjeru.
Restorāns „ČaBei”
Adrese: Mellužu prospekts 11, Melluži, Jūrmala, LV-2008
Telefons: 67768076
Komentāts: Ķīniešu un japāņu virtuve.
Restorāns „lLPatio PlanetaSushi”
Adrese: Jomas iela 63, lit.1, Majori, Jūrmala, LV-2015
Telefons: 67896096
Komentārs: " lLPatio PlanetaSushi " ir japāņu virtuves restorānu tīkls, kurā apvienotas oriģinālas receptes un tradīcijas ar mūsdienu dizainu un jaunākajām tehnoloģijām.
Restorānā var baudīt mierīgu atmosfēru, kuru papildina atbilstoša japāņu mūzika. "PlanetaSushi" restorānos apmeklētajiem tiek piedāvāti vairāk nekā 50 veidu suši un sašimi, kā arī citi japāņu virtuves tradicionālie ēdieni.
Restorāns „Sue’s Indian Asia”
Adrese: Jomas iela 74, Majori, Jūrmala, LV-2015
Telefons: 67755900
Komentārs: Indijas, Ķīnas un Taizemes virtuve ar austrumu atmosfēru un aromātiem.